Зростання курсу долара завершиться найближчим часомЗ початку тижня американська валюта додала на безготівковому ринку 41 копійку, незважаючи на підтримку регулятора.

Таке стрімке зростання курсу долара пов’язано з агресивною поведінкою спекулянтів, які грають на загальній нервозності ринку. А також активністю імпортерів, які скуповують валюту для проплати контрактів.

Обсяг вільної ліквідності знизився на 2,2 млрд грн. до 74,2 млрд грн., при цьому залишки банків на коррахунках в НБУ зменшилися на 1,3 млрд грн. і склали 52,1 млрд грн., а обсяг ліквідності, мобілізованою НБУ через депозитні сертифікати, знизився на 0,9 млрд грн. - до 22,1 млрд грн.

Проведений Нацбанком аукціон справді великого впливу на настрої учасників ринку не надав, хоч і допоміг загасити девальваційну пожежу. Багато в чому через досить скромний об'єм заявленої інтервенції - всього $ 50 млн.

Банкіри запевняють, що ринок дуже близький до точки опору. Як тільки він на неї вийде, експортери почнуть активніше продавати виручку, а імпортери знизять темп закупівель долара.

Попит на готівковому ринку різко пішов на спад. Це говорить про те, що ринок наближається до переломної точки. Кілька днів курс зростає аж надто високими темпами, а експортери, до сих пір притримують вільну частину валютної виручки. Їм вигідно продати долар максимально дорого. І як тільки вони зрозуміють, що ефект девальваційних очікувань вичерпаний, почнуть скидати валюту, що зміцнить гривню і дасть можливість Нацбанку викупити витрачену на аукціонах валюту.

За матеріалами: UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали