Україна може залучити $15 млрд іноземних інвестицій в найближчі 3 роки«Прямі інвестиції залишаються головним реальним драйвером зростання ВВП в Україні на тлі сьогоднішніх економічних реалій, зовнішньої кон'юнктури і зобов'язань, які Україна взяла на себе перед міжнародними кредиторами», - заявив керуючий партнер групи ICU Макар Пасенюк на Українському фінансовому форумі, організованому ICU.

Інвестиції допоможуть відносно швидко запустити промислове виробництво, збільшити споживання і наростити базу власного капіталу, на який можна буде залучати боргове фінансування як всередині країни, так і ззовні, збільшуючи темпи зростання. «На жаль, без істотних зусиль з боку держави якісно збільшити цифру інвестицій неможливо», - заявив він.

На думку Макара Пасенюка, три найбільших сектора економіки, що представляють основний інтерес для реалізації таких державних ініціатив, - це АПК, енергетика та інфраструктура. Ключова проблема в АПК - мораторій на продаж сільгоспземель.

«В Україні обсяг сільськогосподарського земельного банку становить близько 25 млн га, близько 10 млн га з яких знаходиться в держвласності. Середня ставка комерційної оренди становить близько $ 140-150 за гектар на рік, а значить, вартість сільгоспземлі знаходиться в діапазоні $ 1500-2000 за гектар. Таким чином, вартість всієї державної землі становить $ 15-20 млрд, що можна порівняти з існуючою програмою МВФ Extended Fund Facility в сумі $ 17,5 млрд і більш ніж удвічі перевищує нетто-резерви НБУ, які становлять $ 6,8 млрд доларів», - підрахував Макар Пасенюк .

Він уточнив, що ці розрахунки не включають ефект мультиплікатора ВВП і додаткових інвестицій, які неминуче будуть зроблені в інфраструктуру. «Я впевнений, що цифру в $ 15 млрд можна буде залучити за 3 років», - сказав він.

На другому місці по інвестпривабливості - енергетичний сектор, частка якого становить близько 8% ВВП України. «Україна здатна повністю забезпечити свої потреби в енергоресурсах, перш за все, в природному газі. Його розвідані резерви на сьогоднішній день становлять близько 600 млрд м3, що ставить Україну на третє місце в Європі після Норвегії та Нідерландів », - вважає Макар Пасенюк.

За його словами, Україні необхідно близько $ 3 млрд прямих інвестицій в розробку для того, щоб забезпечити себе газом. «Ліквідація імпорту газу призведе до економії витрат на загальний імпорт на $ 2,5 - 3 млрд, що за інших рівних приведе Україну до значного скорочення дефіциту поточного рахунку, який в даний час знаходиться на рівні - $ 3,5 млрд на рік», - говорить він .

Третій сектор - це транспорт та інфраструктура, на який припадає близько 6% ВВП. «З огляду на географічне розташування, цей сектор є безумовно перспективним напрямком інвестування. Він виграє від прийняття і запуску приватно-державних партнерств і реформи "Укрзалізниці", - заявив Макар Пасенюк.

На його думку, успадкована від СРСР зношена і неефективна інфраструктура негативно впливає на конкурентні позиції українського бізнесу, а її оновлення потребує значних інвестицій. Наприклад, модернізація залізниць може зажадати $ 2 млрд, а ремонт автомобільних доріг - понад $ 4 млрд.

«Щоб інвестори готові були вкладати кошти в українську інфраструктуру, потрібні прозорі ринкові механізми і рівні правила гри», - сказав Макар Пасенюк.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали