Валюту масово розпродають і курс долара продовжує знижуватисьНовий тиждень почалася на валютному ринку з 5-копійчаного здешевлення долара: 19 листопад міжбанк закрився в рамках 27,72-27,75 грн./$, повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Бізнесу тотально не вистачало гривні, щоб розрахуватися з держбюджетом, і він влаштував розпродаж свого валютного запасу.

«Основними чинниками впливу на курсові тренди сьогоднішнього дня стали активність продавців валюти, які потребують гривні для проведення податкових платежів. На тлі вичікувальної позиції покупців, скорочення і нерівномірного розподілу навісу гривневої ліквідності і повернення пари євро / долар до тижневого максимуму як привабливої точки прикладання спекулятивного вектора», - прокоментував ситуацію директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Гривневий дефіцит підтверджувався поточним ресурсним зведенням: залишки банків на коррахунках в НБУ зменшилися на 4,7 млрд. грн (до 50,4 млрд. грн.), А обсяг ліквідності, мобілізованої регулятором через депозитні сертифікати, знизився на 3 млрд. грн (до 25,8 млрд. грн.). І все це позначалося на цінниках.

«Ціни міжбанку на кредити overnight і тижневі позики вийшли на 18-19%. Відчувався брак гривневого ресурсу. Але 20 листопада останній день сплати податків, після якого попит на нацвалюту почне поступово спадати», - вважає Юрій Гриненко.

Все це позначилося на цінниках в касах.

«Готівковий ринок відкрився котируваннями 27,93-27,98 грн./$, до середини дня вони знизилися до 27,91-27,95 грн./$», - уточнив Курінний.

На завтра фінансисти дають досить акуратні прогнози. До кінця незрозуміло, скільки компаній залишили сплату податків на останній день, і коли бізнес почне отримувати гривневі вливання від Держказначейства.

«Швидше за все міжбанк буде стартувати в рамках 27,72-27,77 грн./$. Якщо ми і побачимо нове зміцнення гривні, то навряд чи воно буде довгостроковим. Адже наближається період виплат відшкодувань по ПДВ», - зауважив Юрій Гриненко. А Олег Курінний спрогнозував на завтра торгівлю в рамках 27,75-27,85 грн ./$.

Також, з 12 по 16 листопада в результаті валютних інтервенцій Національний банк купив $ 81 млн.

Нацбанк купив $ 20 млн шляхом використання механізму Matching, а $ 61 млн купив за єдиним курсом.

Всього з початку року Нацбанк купив $ 2562,08 млн, а продав $ 1496,32 млн.

З використанням Matching з початку року було куплено $ 805 млн, а продано - $ 460,8 млн.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали