Який розрив між доходами найбагатших та найбідніших українцівВідсутність реальних позитивних зрушень в національній економіці поглибила процеси зубожіння найбідніших верств населення. Ситуація ускладнюється тим, що поступово відбувається урізання соціального пакета для даної категорії громадян.

Дохід 33,9% українців, близько 14 млн. чоловік, становить менше фактичного прожиткового мінімуму. Різниця в доходах між 10% найбагатшими і найбіднішими українцями зменшилася за рік на 0,2 рази, або на 4,2%. Серед жителів міст різниця становить 4,9 рази, серед жителів сіл – 4,5 рази.

Українці стали їсти більше риби і рибопродуктів (+ 8%), фруктів, ягід, горіхів (+ 3%), винограду (+ 3%), м’яса та м’ясопродуктів (+2%). Разом з цим, за рік в Україні скоротилося споживання картоплі – на 3%, хліба, молока і молочних продуктів – на 1%.

Тобто сьогодні основним пріоритетом державної економічної політики має стати подолання проявів подальшого зубожіння великої кількості українців з метою зменшення кількості громадян, які живуть за межею бідності. Соціальна компонента стане невід’ємною складовою програм кандидатів в Президенти України.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали