До чого призведе трудова міграція українців
Практика останніх років свідчить про те, що все більше і більше українців виїжджає за межі країни для пошуку роботи. Окремі представники владного істеблішменту навіть бачать в цьому позитив, оскільки гастарбайтери стали одними з основних інвесторів української економіки.


На думку відомого українського економіста Олега Устенка, «не варто «зачаровуватися» заявами частини українських чиновників і експертів про те, що трудова міграція з України – це не так вже й погано. Аргумент про суму в понад, ніж 10 млрд доларів, які країна отримує у вигляді так званих remittances (перерахувань) від заробітчан, дуже слабкий на тлі того деструктива, який приносить країні цей невблаганний потік виїжджаючих.

Заробітчани – тим більше в такій кількості – це не тільки економічна трагедія. Це ще і трагедія соціальна. З одного боку, вони зневірилися. З іншого, вони підривають віру в те, що все «налагодиться» у тих, хто залишається. А адже економіка це ще і довіра, і впевненість, і надія.

Нагадаємо, що, як правило, виїжджає найпродуктивніша частина працездатного віку. Продовження такого тренду в наступні декілька років буде і надалі «знекровлювати» трудовий потенціал України і унеможливлюватиме перехід країни на рейки сталого економічного зростання.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали