Трамп вимагає від ФРС більш швидкого зростання економіки і зниження держборгуПрезидент Дональд Трамп написав у Твіттері, що Федеральна резервна система повинна знизити базову процентну ставку на 1%, напередодні третього засідання центрального банку з питань політики в цьому році.

Президент розкритикував голову ФРС Джерома Пауелла і Федеральний комітет з відкритих ринків за «безперервне» підвищення процентних ставок в 2023 році чотири рази і «кількісне посилення», в той час як Китай додає «великий стимул для своєї економіки», підтримуючи низькі ставки.

Дональд Дж. Трамп: Китай дає великий стимул для своєї економіки, в той же час підтримуючи низькі процентні ставки. Наш Федеральний резерв постійно підвищував процентні ставки, хоча інфляція дуже низька, і ввів дуже велику дозу кількісного посилення. У нас є потенціал, щоб рости як ракета, якщо ми зробили деяке зниження ставок і деяке кількісне пом'якшення. Так, у нас дуже хороші показники при ВВП в 3,2%, але з нашою низькою інфляцією ми могли б встановити основні рекорди і, в той же час, змусити наш державний борг почати виглядати маленьким!

Щоб зрозуміти кількісне посилення, ви повинні розуміти кількісне пом'якшення.

Під час фінансової кризи ринки житла впали і викликали хвильові ефекти в економіці, оскільки погані цінні папери з іпотечним покриттям та інші заставні і кредитні продукти змусили індустрію фінансових послуг увійти в штопор.

Щоб поглинути погані активи і ввести ліквідність в економіку, ФРС, очолювана Беном Бернанке, викупила велику кількість цінних паперів, забезпечених іпотекою і боргів, в рамках стратегії нетрадиційної грошово-кредитної політики, званої «кількісне пом'якшення».

У 2011 році ФРС випробувала іншу форму кількісного пом'якшення: додала довгострокові казначейські зобов’язання в свій баланс. Впроваджуючи програму «Operation Twist», цей процес фактично вирівняв криву прибутковості і сигналізував про її прихильність аккомодаційній грошово-кредитній політиці, коли вона намагався виповзти з рецесії.

Ці колективні зусилля розширили баланс ФРС приблизно до 4,5 трлн. ФРС в даний час стерилізує активи з темпом в 50 мільярдів доларів в місяць.

Трамп вимагає від ФРС більш швидкого зростання економіки і зниження держборгу

Тепер, коли ФРС намагається нормалізувати ставки, ФРС сподівається також ліквідувати свої нетрадиційні активи. За допомогою процесу «кількісного посилення» ФРС хоче очистити свій баланс, щоб він в основному складався з короткострокових казначейських зобов'язань.

В кінці 2017 року ФРС почала цей процес і з тих пір втратила понад 500 мільярдів доларів. ФРС повідомила, що сповільнить темпи свого згортання в травні, і в кінцевому підсумку завершить процес стерилізації до кінця вересня цього року.

Український журнал Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали