Ціни на зернові можуть виростиУ міру переходу настання зими, на ринках зернобобових зростає волатильність щодо майбутнього врожаю, виживання озимих в Північній півкулі і перспектив збору врожаю Латинської Америки і Австралії. Накопичені запаси і врожай 2016-2017МГ розпродається, і гравці також звертають увагу на ситуацію на ключових експортних напрямках.

Почавши тиждень зниженням, під впливом слабкого експорту, в середу стався перелом тенденції, а закриття тижня пройшло на місячних і двомісячних максимумах, не дивлячись на публікацію чергової порції слабкої статистики з експорту американського зерна (за винятком відвантажень кукурудзи в Китай).

У тендерах, ринок стежив за Єгиптом, Алжиром, Іраком, Туреччиною, Тунісом, Бангладеш і Ефіопією. Всі покупці продовжують продавлювати ціни вниз, вважаючи їх високими. При цьому, всі ринки чітко сегментуются по постачальникам. Конкуренція залишається гіпервисокою.

Ослаблення долара, яке було зафіксовано за підсумками листопада дало деяку надію на відновлення конкурентних можливостей американського зерна. Втім, конкуренція з російським зерном залишається на високих рівнях. У свою чергу, Росія продовжує посилювати свою присутність на ринках і розвивати перспективні можливості. Зокрема, Росія пропонує створити великий зерновий хаб на території ОАЕ для забезпечення стабільних поставок зерна в країни Близького Сходу. Ця негативна перспектива для американського зерна.

Основна волатильність цін формується під впливом погодних чинників. По-перше, інспекції в Штатах вказують на 50%-й гарний і відмінний стан озимих, що значно гірше за минулорічні показники (58%). Число опадів в Штатах виявилося занадто мізерним для нормального стану і виживання посівів. При цьому падіння температури без снігу викликає найбільші побоювання. У той же час, для Європи і Чорноморського регіону погода поки що сприятлива. По-друге, все більше підтверджень розвитку аномалії Ла-Нінья, яка може принести сухість у вегетаційний період. По-третє, масштабні зливи в Австралії загрожують знищенням 4млн.т пшениці. Якщо побоювання будуть реалізовані, безумовно ринок отримає імпульс до зростання цін.

Андрій Шевчишин, старший аналітик ГК FOREX CLUB






Друкувати
Найбільш популярні матеріали