Литвин: навіщо потрібно було демонструвати цей цирк протягом двох тижнів?Верховна рада України демонструє небачену пасивність при розгляді закону про Антикорупційний суд. Значна кількість депутатів ігнорує розгляд надважливого для нашої країни законопроекту. Тим більше, що прийняття закону про Антикорупційний суд є однією з основних вимог МВФ стосовно подальшої співпраці цієї міжнародної фінансово-кредитної інституції з Україною.

Своє обурення з цього приводу у Facebook висловив колишній спікер українського парламенту Володимир Литвин. Зокрема, він зазначає, що «продовжується демонстрація процесу розгляду поправок до проекту закону про антикорупційний суд. Демонстрація ж полягає у тому, що президія ВР і доповідач роблять вигляд, що обговорюють пропозиції до цього чутливого документа.

Оскільки у залі знаходиться від сили 30-40 депутатів, жодна поправка не може бути підтримана чи відкинута. Розрахунок робиться на те, що у четвер зженуть законодавців, підлякають їх (а вже зараз пошепки передають попередження на зразок: не буде прийнято закон – розпустять ВР, хоча не можна розпустити того, що фактично не існує; або інше – для тих, хто не голосуватиме, будуть скасовані країнами-партнерами візи і т.д. і т.п.), і одним голосуванням повернуть усі потрібні новели до закону і проголосують його в цілому.

Питання: навіщо потрібно було демонструвати цей цирк протягом двох тижнів? Зробили б так одразу і перейшли до інших вимог МВФ – підвищення ціни на газ для домогосподарств та введення ринку землі».

Нагадаємо, що поряд з вимогою стосовно прийняття закону про Антикорупційний суд має місце вимога МВФ щодо запуску ринку земель сільськогосподарського призначення, тобто зняття мораторію на вільний оборот даної категорії земель. За нинішніх умов зняття мораторію однозначно призведе до ескалації соціального напруження на селі.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали