Чи очікує Україну найближчим часом інвестиційний бумПросування України в рейтингу Doing Business на 5 пунктів не приверне увагу іноземних інвесторів до нашої економіки. Вони чекають від нашої країни більш значного ривка, заявив UBR.ua виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Україна зайняла 71 позицію серед 190 країн в опублікованому вчора щорічному рейтингу Світового банку.

«Само по собі підняття в рейтингу не дасть результату, але сказати, що такі рейтинги ігноруються інвесторами - теж не правда. Ніколи інвестор не дивиться тільки на один рейтинг. Є ще індекси конкурентоспроможності, економічних свобод, індекс, який стосується рівня корупції в країні, індекс розвитку людського капіталу. На все це інвестор звертає увагу. Всі ці комплексні рейтинги є відображенням рівня ризику, який існує в економіці. Коли інвестор приймає рішення про входження в економіку тієї чи іншої країни, він завжди дивиться на два основних параметри: рівень потенційної прибутковості і на рівень ризику. І всі ці рейтинги для нього - це як раз відображення рівня ризиковості. Якщо величина його буде неприйнятна, то він не увійде в економіку. Коли інвестор дивиться на Doing Business report і бачить Україну на 70-х місцях, то розуміє, що це не прогрес », - підкреслив Устенко.

Він вважає, що привернути увагу потенційних інвесторів можуть або країни з першої двадцятки рейтингу, або, коли країна робить різке просування вгору - на 20-30 і більше позицій. А переповзання на кілька позицій вгору - це хіба що привід стежити за розвитком подій в країні.

«Це незначне поліпшення. Зараз в світі йде глобальне перетікання капіталу. Інвестори налякані, намагаються уникнути взагалі будь-якого роду ризику. Але є країни з високим рівнем ризику, як Україна, які потребують капіталу для того, щоб забезпечувати більш високі темпи економічного зростання. Виходить, що за зменшений інвестиційний ресурс конкуренція в світі збільшується. І Україна ризикує просто програти цю конкуренцію роблячи такі маленькі зрушення», - підсумував Устенко.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали