ЄБРР і міжнародні донори допоможуть у розбудові системи управління відходами у ЛьвовіЗахідноукраїнське місто першим у країні приєдналося до програми «Зелені міста»

• Фінансування в розмірі до €35 млн. від ЄБРР, E5P та ФКІ на поводження з відходами у Львові
• Реконструкція Грибовицького сміттєзвалища стане першим проектом у рамках імплементації Національної стратегії управління відходами
• Україна приєднується до програми ЄБРР «Зелені міста»

Західноукраїнське місто Львів отримає пакет фінансування в розмірі до €35 млн. від ЄБРР для вирішення давніх проблем у сфері управління твердими відходами.
Таким чином, Львів стає першим українським містом, яке приєдналося до програми Банку «Зелені міста». Ця програма пропонує комплексну бізнес-модель для «зеленого» розвитку міст, в якій поєднуються стратегічне планування, інвестиції та відповідна технічна допомога.

Пакет фінансування включатиме у себе 13-річний кредит ЄБРР у розмірі €20 млн. під гарантію міста, інвестиційний грант у розмірі до €10 млн. від Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля (E5P), найбільшим донором якого є Європейський Союз (ЄС), а також пільговий кредит в розмірі €5 млн. від Фонду чистих технологій (ФЧТ). Таким чином, протягом наступних 12 місяців Львів буде здійснювати план дій в рамках програми «Зелене місто» з метою виявлення і визначення пріоритетних зелених муніципальних інвестицій, а також необхідних політичних реформ.

Ці кошти будуть направлені на реконструкцію Грибовицького сміттєзвалища та будівництва у Львові заводу з механіко-біологічної переробки ТПВ, що дозволить скоротити викиди парникових газів приблизно на 141500 т CO2-еквіваленту на рік. Місто також впровадить кращі підходи до вторинної переробки та управління відходами. Львів входить до списку культурної спадщини ЮНЕСКО, має населення понад 750 тис. та є адміністративним і туристичним центром західної частини країни.

Цей проект також стане першим у рамках імплементації Національної стратегії управління відходами України, розробка якої здійснювалася спільно з ЄБРР та підтримувалася через Мультидонорський рахунок для стабілізації та сталого розвитку України (який підтримують Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Польща, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Сполучені Штати та Європейський Союз, який є найбільшим донором).

Технічну допомогу для розробки техніко-економічного обґрунтування для цього проекту надав Уряд Франції.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності у країні в 1993 році Банк узяв на себе зобов'язання щодо надання майже €12,1 млрд. в рамках близько 400 проектів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали