В Україні можуть ввести обмеження на виведення капіталу: МВФ більше грошей не дастьЕкономічна політика українських урядів в 2014-2018 рр. була зорієнтована на співпрацю з МВФ, тому й цілий ряд заходів вищого виконавчого органу країни здійснювався виходячи з вимог найбільш авторитетної міжнародної фінансово-кредитної інституції. Наслідком чого стало суттєве погіршення життєвого рівня переважної більшості населення у зв’язку із згортанням пакету соціальних гарантій.

Україна може не розраховувати на нову програму співпраці з МВФ в 2019 році. Відповідну заяву зробив глава Національного банку Яків Смолій. За словами Смолія, в наступному році в Україні відбудеться проведення виборів, а МВФ в цей період не займається розглядом нових програм. У зв'язку з цим, прогнозує глава НБУ, на нову програму співпраці Україна може не претендуватиме раніше 2020 року при наявності такої необхідності.

Смолій попередив, що якщо програма все ж буде затверджена, то Україні доведеться виконувати умови, які вона не може виконати в рамках діючої. Якщо черговий транш від МВФ не буде отриманий, то Національному банку доведеться посилити монетарну політику і ввести деякі валютні обмеження в разі посилення інфляційного тиску.


«Якщо буде зростати інфляційний тиск, безумовно, НБУ буде посилювати монетарні інструменти для стримування інфляції, будемо вводити певні обмеження для запобігання можливого виведення капіталу», – додав глава регулятора.

Нагадаємо, що у 2019 році Україна має повернути рекордну суму боргу МВФ, тому українську соціалку очікує суттєве зменшення обсягів фінансування, що призведе до нового витка соціальної напруги. Якщо не будуть введені обмеження на виведення капіталу в офшорні резиденції, то Україну очікує також подальше згортання обсягів внутрішнього інвестування економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали