Іван Рибак: Лісівники допомагають і дитячим садочкам, і школам…Настав час говорити чесно і відверто, бо ні я, ні мій колега Геннадій Москаленко не голосували за Законопроект №6490-Д. Ті депутати, які сьогодні тут присутні, якраз усвідомлюють значення лісової галузі в структурі економіки нашої держави, її соціально-економічну допомогу і сприяння органам місцевого самоврядування, бо не секрет, що саме на ваших плечах все відбувається тоді, коли держава зовсім не дає грошей. Я знаю з прикладу Чернівецької області, коли лісівники допомагають і дитячим садочкам, і школам, і будинкам культури, і бібліотекам, лікарням і т. д.

Тому сьогодні ми просто загралися у боротьбу з корупцією. Тому, коли п. Ніколаєнко каже, що якраз сьогодні діти не йдуть, чи вірніше, чому вони не йдуть вчитися на лісові спеціальності? А тому що у нашому законодавстві про боротьбу з корупцією прописана така собі річ, як конфлікт інтересів між батьком і підлеглим. Бо як можна у Карпатах, коли цілі династії будувалися роками, десятками, а то і сотнями років саме у сфері лісогосподарювання, коли батько передавав свою науку своєму синові, той його внукам, сьогодні ми назвали це корупцією і забороняємо дітям працювати під чітким керівництвом своїх батьків для переймання саме досвіду своїх батьків у сфері лісогосподарювання.

Щодня ми відкриваємо шпальти газет, сторінки Інтернет-видань, включаємо телевізор, чи вмикаємо радіо, ми бачимо, що у нас лісник – це злочинець. Я категорично проти такого формулювання, бо сам працював у лісовій галузі керівником одного з лісокомбінатів. Я знаю, яка це важка праця. Я абсолютно не підтримую тих людей, хто це робить.

У мене на виборчому окрузі в Чернівецькій області щодня створюють отакі фейки. Створення штучної соціальної напруги по відношенню до наших лісівників, створення образу лісівника, як найбільшого ворога українського народу.

Я зараз працюю в комітеті екологічної політики і достеменно вивчаю питання лісокористування в нашому Карпатському регіоні і, зокрема, в нашій Чернівецькій області. Наведу цифри: коли у 2014-му році план по залісненню складав приблизно 2090 га, план було перевиконано на 20 %, коли рубки у 2012-му -2013 рр. по області складали десь 920 тисяч кубометрів, то в цьому році максимально буде 580 тис. м куб. То де правда?

Іван Рибак, народний депутат України,
Голова підкомітету з питань державного моніторингу
навколишнього природного середовища
Комітету Верховної Ради України
з питань екологічної політики, природокористування
та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

(Виступ на IV з’їзді лісівників України)






Друкувати
Найбільш популярні матеріали