Чи стане Індія стратегічним партнером УкраїниПерспективи економічного зростання в Україні напряму пов’язані з освоєнням нових ринків, що сприятиме нарощенню експортних поставок та залученню валютних надходжень в країну. Одним з перспективних партнерів України стосовно збільшення експортно-імпортних операцій виступає Індія.

На своїй сторінці у Facebook перший віце-прем’єр міністр України Степан Кубів, який нині перебуває в Індії, вказує на важливості поглиблення українсько-індійської співпраці. На його думку, перспективи такої співпраці є великими з огляду на те, що Індія входить до ТОП-20 переліку перспективних країн згідно Експортної стратегії України і тут є великі можливості для кооперації; товарообіг з Індією постійно зростає. Лише за 10 міс 2023 року він склав $ 2,3 млрд.

Індія щороку більше купує української продукції, за січень-жовтень 2023 лише української олії тут купили на $1,5 млрд. Ця країна посідає перше місце за обсягами експорту українських товарів до країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону та є п’ятим найбільшим покупцем української продукції серед країн світу.

Індія високо оцінює потенціал України у сфері інновацій та цифрової економіки, тож потенціал співпраці тут чималий. А ще тут дуже зацікавлені співпрацювати у сфері промисловості, приміром у сфері машинобудування, зокрема енергетичного, енергетики загалом, а ще авіації.

Освоєння ринків Індії для українських товаровиробників є дієвою альтернативою ринкам країн колишнього СРСР. Враховуючи темпи розвитку індійської економіки, ємність ринкових ніш для вітчизняних виробників у середньостроковій перспективі лише розширюватиметься.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали