Роботи будуть виконувати роботу замість людейСтрімке скорочення працездатного населення в Східній Європі загрожує ударом по прибутковості банків і підривом ринку нерухомості. А промисловості доведеться більше інвестувати в роботів, які будуть виконувати роботу замість людей.

Про це йдеться в огляді рейтингового агентства Moody's. Підприємствам в Східній Європі стає все важче знайти працівників, хоча скорочення робочої сили на ринку тільки почалося.

Консалтингова компанія Capital Economics підрахувала, що негативна демографічна тенденція скоротить економічне зростання регіону на 0,5-1% протягом наступних 15-20 років.

Населення Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини, дуже ймовірно, зменшиться на 4% до 2040 р абсолютних цифрах це означає, що вони разом втратять 2,6 млн громадян. А їх загальне населення складатиме 61,2 млн чол., Згідно з прогнозами Moody's. Причина цього - низький рівень народжуваності і прискорення еміграції.

Однак зменшення працездатного населення у віці від 15 до 64 років буде ще різкіше. На думку експертів, в цілому східноєвропейські країни ЄС втратять 12% такого населення або 5 млн. Це вдвічі більший показник, ніж в ЄС в цілому. Експерти вважають, що до 2040 р працездатне населення Союзу зменшиться на 6,8%.

Уже зараз в Угорщині 77,5% роботодавців під час опитувань стверджують, що нестача робочих рук - головна причина, чому вони не розширюють виробництво. Проблема сильно загострилася, якщо згадати, що в 2014 р на це скаржилися тільки 25% підприємців.

Це змушує середню зарплату в країнах Східної Європи рости. Наприклад, в Угорщині вона збільшилася на 12%. А 13 тис. робочих на заводах Audi протестами "вибили" собі підвищення навіть на 18%. Mercedes-Benz погодився збільшити зарплати на 22% в цьому році і ще на 13% в 2020 р Тим часом в Польщі і Чехії зарплати ростуть приблизно на 7% щороку.

Незважаючи на це, вартість праці в Польщі та Чехії майже вдвічі дешевше, ніж в Німеччині. Тому дуже ймовірно, що західноєвропейські компанії будуть продовжувати рухатися на схід. Одне з рішень проблеми скорочення ринку праці залишається імпорт працівників, щоб іноземці замінили тих, хто виїхав.

Але експерти вважають, що уряди східноєвропейських країн не готові до широкомасштабної імміграції. "Навряд чи буде збільшення працездатного населення за рахунок імміграції, з огляду на зрушення в бік націоналізму, який демонстрували країни Центральної і Східної Європи в останні роки. Вони не відкриті до цього", - сказав економіст Capital Economics Ліам Карсон.

Разом з тим близько 2 млн громадян України за останні роки переїхали працювати до Польщі. І це досить значний відсоток, якщо згадати, що польський ринок праці налічує лише 16 млн працездатних людей.

На думку Л.Карсона, приплив українців - це тільки "одноразове явище", оскільки кількість доступних українців насправді обмежена. До того ж деякі з них до цих пір їздять на заробітки в Росію. Він також підкреслив, що демографічна ситуація в самій Україні "жахлива". "Тому українців на всю Східну Європу не вистачить", - резюмував експерт в коментарі виданню Financial Times.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали