Як держава стимулювала модернізацію АПК в 2023 роціІнтенсивний розвиток національного АПК вимагає відновлення вітчизняного машинобудування, що дозволить зменшити потребу в імпорті сільськогосподарської техніки і підвищити внутрішній попит на металопродукцію.

На своїй сторінці у Facebook перший віце-прем’єр міністр України Степан Кубів, підбиваючи підсумки 2023 року, наводить дані про державну підтримку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування.

Так, за допомогою механізму часткової компенсації вартості придбання українського сільгоспобладнання і техніки у 2023 році: 7043 аграрних підприємства взяли участь в програмі; 17182 одиниць української техніки і обладнання купили аграрії; 4,4 млрд грн склала загальна вартість придбаної техніки і обладнання; 912,9 млн грн склала компенсація від держави у рамках програми за 2023 рік.

Для порівняння у 2017 році можливостями програми скористалися 1220 аграріїв, придбавши 2906 одиниць техніки, а сума компенсації складала 134,1 млн грн.

Такий механізм підтримки українських виробників сільгосптехніки дозволяє одночасно стимулювати модернізацію в АПК, збільшувати локалізацію виробництва сільгосптехніки в Україні та розвивати українське промислове виробництво.

Нагадаємо, що в докризові часи в Україні вироблялися різноманітні сільськогосподарські машини, що дозволяло механізувати сільськогосподарське виробництво. Розгалужена індустрія виробництва сільгосптехніки також створювала внутрішній ринок збуту для виробників металопродукції, що зменшувало залежність економіки від коливань кон’юнктури на світових ринках недорогоцінних металів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали