Ринок торгівельної нерухомості Києва може вирости ще на 30%Девелопери в 2023 році відновили активність на ряді заморожених об'єктів торгової нерухомості в Києві, повідомив заступник керівника Департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG Костянтин Олійник.

"В кінці 2017 початку 2023 року на ринку торговельної нерухомості стався девелоперський "бум". Дуже багато об'єктів відновили девелоперську активність, плани по відкриттю, деякі в якості реконцепції - наприклад, ТРЦ Podol Mall, спочатку задуманий як ТРЦ, буде трирівневим ТРЦ з трьома рівнями офісних приміщень", - сказав К. Олейнік.

За його даними, в найближчий рік до введення в експлуатацію в столиці заявлені ТРЦ Retroville, ТРЦ MegaMarket Нивки, ТРЦ Blockbuster Mall, ТРЦ Podol Mall, ТРЦ River mall. Крім того, ряд інших торгових об'єктів знаходиться на високій стадії будівельної готовності, зокрема, ТЦ Smart Plaza Obolon, ТРЦ Oasis (на ст.м.Героев Дніпра), ТЦ Good Life, ведуться будівельні і початок підготовчих робіт на другій черзі ТРЦ Auchan Rive Gauche, який заявлений на другий кв. 2019 року.

"Є ряд об'єктів, які припинені, але в будь-який момент можуть відновити свою активність: ТРК Lukianivka, ТРЦ Respublika, ТРЦ Happy Mall", - зазначив експерт і додав, що в планах київських девелоперів ще 5-6 ТЦ, які поки що нe анонсовані.

За його інформацією, загальна площа торговельних об'єктів в Києві, заявлених до введення на найближчі рік-два, становить близько 400 тис. rв. м. У той же час, на думку експерта, навіть якщо все анонсування об'єкти буде введено в експлуатацію, це не чинитиме тиск на ринок торговельної нерухомості.

"У Києві близько 1,5 млн кв. m орендованих площ торгової нерухомості. Існуючa кількість населення в Києві може "прогодувати" 2 млн кв. м торговельних площ. Навіть якщо всі торговельні об'єкти вийдуть в експлуатацію, це не зробить істотного тиску на ринок, з огляду на споживчі настрої і можливості киян", - підкреслив К.Олейнік.

У той же час, на його думку, введення нових об'єктів призведе до відтоку орендарів з застарілих об'єктів, побудованих в 2000-2010 роках.

За даними UTG, товарообіг в роздрібній торгівлі за підсумками 2017 року збільшився на 18%, проте відносно 2016 року скоротився на 14% (з урахуванням інфляції).

У той же час, за підсумками перших чотирьох місяців 2023 року товарообіг зріс у гривні до рівня 2016 року.

Згідно з аналізом консалтингової компанії, вакантність якісних торгових площ продовжує знижуватися.

"На сьогодні, незважаючи на відкриття ТЦ Smart Plaza Polytech і "Рітейл парк Петрівка", який ще запустив не всі магазини, вакантність складає 6,3%. З урахуванням того, що ТРЦ Lavina Mall ще знизить вакантність, середня ринкова вакантність скоротиться до 5% ", - пояснив К.Олейнік.

За даними UTG, середньодобова відвідуваність ТРЦ на початок травня 2023 року склала 647 чол. / 1000 кв. м (травнем 2017 року цей показник був на рівні 701 чол. / 1000 кв. м). Відвідуваність окружних ТРЦ практично не змінилася, тоді як регіональні в перші місяці 2023 року просіли приблизно на 14% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

За інформацією UTG, орендні ставки в ТРЦ Києва для ресторанів і кафе становлять $ 15-30, для кінотеатрів - $ 4-15, для великоформатних магазинів (600-1500 кв. М) - $ 1,5-20, для галерей моди (100-200 кв. м) - до $ 70, для супермаркетів електроніки - до $ 12, для продуктових ритейлерів - $ 1,5-15.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали