Експерт пояснив, чому борговий зашморг на «шиї» України затягуєтьсяЕкономічна політика українських урядів останніх років була зорієнтована на співпрацю з міжнародними фінансово-кредитними організаціями, що поглибило боргову залежність України. Непопулярні рішення, пов’язані з підняттям комунальних тарифів, Уряд пояснював вимогами МВФ.

По ринку пішла чутка, що Україна провела приватне розміщення цінних паперів з погашенням в 2019 році на суму $ 725 млн. З прибутковістю близько 9,1-9,15% річних. Вимушена угода. Звичайно ж нереально дорога. Чи спровокує це розпродаж українських євробондів на ринку? Можливо так. Адже прибутковість євробондів України з погашенням в 2019 році набагато нижча: 6,76% річних.

Але поки ринки спокійні. Адже хтось може розцінити таке розміщення як Перемогу. Навіть на Заході. Однак поки така поведінка Мінфіну лише свідчить про все більш туге затягування боргового зашморгу на шиї України.

Нагадаємо, що 2019 рік стане надзвичайно складним для української економіки, оскільки потрібно буде повернути значну частину боргів МВФ, що негативним чином відобразиться на величині видатків на утримання бюджетної сфери, що призведе до чергової фази поглиблення соціальної напруги у зв’язку з реальним падінням доходів бюджетників.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали