Хто вимагав підвищити мінімалку до 5000 гривеньЗниження купівельної спроможності гривні відповідним чином відобразилось на величині реальної заробітної плати. За таких умов підвищення мінімальної заробітної плати виступає необхідною умовою збереження критично необхідного рівня споживання переважною більшістю населення.

Одним з ініціаторів суттєвого підвищення мінімальної заробітної плати виступив лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який на своїй сторінці у Facebook наголошує, що «хтось з колег обговорює з прем'єром свердловини, хтось пільги і преференції для власного бізнесу. А я на двох десятках зустрічей протягом останніх півроку обговорював з Володимиром Гройсманом питання підвищення зарплат українцям. Бо все, що я прошу – все стосується простих людей.

Ми вимагали підвищити мінімалку до 5000 гривень. У проекті бюджету було закладено 3700. В результаті тривалих дискусій, виходячи з можливостей бюджету, ми вийшли на компроміс – з другого кварталу 2023 року встановити мінімалку на рівні 4300 гривень. Це гірше, ніж 5000 гривень, але краще, ніж запропоновані урядом 3700 гривень. Наступне підвищення – з вересня наступного року.

Якщо ми щороку хоч на тисячу гривень будемо піднімати зарплату людям – це буде супер. Адже підвищення зарплат тягне за собою підвищення пенсій, а значить, мільйони людей перестануть зводити кінці з кінцями.

Зазначимо, що однією з основних проблем запуску механізму економічного зростання є підвищення платоспроможного попиту населення. Важливим фактором зростання попиту населення є підвищення номінальної, а відтак і реальної заробітної плати. За умови, коли підвищення заробітної плати буде супроводжуватися нарощенням обсягів виробництва, розкручування інфляційно-девальваційної спіралі не відбудеться.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали