Від початку року Україна торгує в плюсіПрофіцит поточного рахунку платіжного балансу в лютому, за попередніми даними Національного банку, склав 9 млн доларів.

З початку року профіцит поточного рахунку становив 128 млн доларів (в порівнянні з профіцитом в 152 млн доларів в січні-лютому минулого року).

Відзначається, що експорт товарів уповільнив зростання в лютому майже до 11% в річному вимірі незважаючи на збереження сприятливої цінової кон'юнктури для чорних металів, руд і зернових.

Погіршення показників експорту ряду товарних груп перш за все відображало уповільнення зростання обсягів виробництва окремих галузей, а ускладнення транспортних перевезень при несприятливих погодних умовах стало додатковим фактором.

Всього за перші два місяці поточного року експорт товарів зріс на 16,6% до 6,7 млрд доларів.

Імпорт товарів також уповільнив темпи зростання в лютому (до 9,5% г / г), переважно за рахунок енергоносіїв і продукції хімічної промисловості.

В цілому в січні-лютому імпорт товарів зріс на 19% до 8,0 млрд доларів.

У лютому за фінансовим рахунком, на відміну від попереднього місяця, спостерігався чистий приплив капіталу (в розмірі 243 млн доларів).

Це в першу чергу пов'язано з активізацією припливу капіталу нерезидентів в державні гривневі боргові цінні папери.

У той же час зростання чистих зовнішніх зобов'язань приватного сектора склало лише 82 млн доларів.

Також в лютому дещо прискорилося скорочення обсягів готівкової валюти поза банками, який відновилося в січні.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в лютому склали 111 млн доларів і були повністю спрямовані в реальний сектор в формі збільшення акціонерного капіталу.

З початку року чистий приплив ПІІ склав 191 млн доларів.

Загалом платіжний баланс України в лютому 2023 був зведений з профіцитом на суму 252 млн доларів.

З огляду на його дефіцит в січні за результатами двох місяців сальдо зведеного платіжного балансу залишилося негативним (197 млн доларів).

Як наслідок, міжнародні резерви за станом на початок березня практично не змінилися в порівнянні з рівнем початку лютого і склали, за уточненими даними, 18,4 млрд доларів або 3,5 місяця імпорту майбутнього періоду.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали