Чому дорожчає автогаз«Зростаючий долар на сьогоднішній момент робить основний вплив на вартість газу в Україні. Так, вже сьогодні ціна в опті перевищує роздрібні ціни. За нашими оцінками, протягом найближчих тижнів газ додасть близько 50-70 коп./л», - повідомили в прес-центрі GT Group.

У компанії відзначили, що на подорожчання ресурсу також вплине скорочення запасів імпортного продукту, який був накопичений влітку 2023 г. «Високі запаси зрідженого газу, які були накопичені на ринку в липні-серпні, виснажилися. На сьогоднішній день профіциту ресурсу вже немає. Котирування на східному кордоні та Бресті виросли за тиждень на $ 25-40 », - підсумували в GT Group.

На думку аналітика «Консалтингової групи А-95» Артема Куюна, ціна в роздробі має потенціал зростання до 15-15,2 грн/л. «З огляду на поширені програми лояльності, за нинішньої оптової ціною і очікуваннях подальшого росту обгрунтована ціна в роздробі вже перевищує 15 грн/л», - вважає А. Куюн.

У той же час, оператори відзначають, що розвиток нелегальних рітейлерів буде стримувати ціни. «Не всі компанії з розумінням ставляться до необхідності зростання цін. Багато просто змушені орієнтуватися на ціни конкурентів, часто нелегальних, що змушує операторів нерідко працювати в мінус», - вважає представник мережі АГЗС.

Як повідомляв enkorr, ціна скрапленого газу на тижневих торгах АТ «Укргазвидобування» зросла на 1 Ціна: 433 грн / т або 6,4% в порівнянні з аукціоном минулого тижня.

За даними «Консалтингової групи А-95», на 6 вересня середні оптові ціни ЗВГ на ГНС досягли 25 480 грн / т, що на 1000 грн / т вище, ніж в кінці серпня. За інформацією трейдерів, на початок вересня котирування ЗВГ на білорусько-польському кордоні виросли на $ 60 / т щодо середнього рівня по серпню. Також зростання внутрішніх цін провокує триває девальвація гривні.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали