Сергій Савчук: Розкриваємо потенціал взаємовигідного партнерства України та Норвегії у «чистій» енергетиці!Перспективи налагодження тісного співробітництва із Норвегією у сфері енергоефективності та «чистій» енергетиці розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із Фредріком Артуром – тимчасово повіреним у справах Посольства Норвегії в Україні.

Перш за все, Норвегія цікава з точки зору обміну досвідом та спільних інвестиційних проектів у відновлюваній енергетиці. Норвегія вже перевиконала свій Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року. Ще у 2016 р. частка «чистої» енергії у кінцевому енергоспоживанні Норвегії сягала майже 70%. При цьому, 99 % усієї електроенергії в країні виробляється гідроелектростанціями.

Окрім цього, корисним є досвід Норвегії у сфері енергосервісу. Так, до роботи над звітом Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) щодо ЕСКО-механізму в Україні у 2023 р. долучалися представники Норвезького агентства зі співробітництва (NORAD, https://norad.no).

Як відомо, NORAD підпорядковується Міністерству закордонних справ Норвегії (https://www.regjeringen.no/en/dep/ud/id833) та надає експертну та технічну підтримку, зокрема, у питаннях «чистої» енергетики та запобігання змінам клімату.

«Зважаючи на широкий горизонт співпраці з Норвегією, ми розглядаємо можливість укладання Меморандуму про взаєморозуміння у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики з NORAD», - повідомив Сергій Савчук.

Ще одним кроком до налагодження тісного партнерства у конкретних секторах стане українсько-норвезький бізнес-форум, проведення якого заплановано у січні 2019 року.

Загалом, сторони вбачають такі пріоритетні напрями співпраці:

- залучення норвезьких інвестицій у проекти «зеленої» енергетики;

- розробка спільних механізмів стимулювання розвитку «зеленої» енергетики та ЕСКО-механізму;

- використання досвіду та технологій Норвегії для розвитку сфери виробництва рідких біопалив.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю






Друкувати
Найбільш популярні матеріали