Фінансова буря починає набирати обертів в УкраїніСкорочення американським Федрезервом програми допомоги економіці США (QE3) та затримка експорту українських товарів у Росію посилюють ризики для економіки України, що в свою чергу знижує привабливість вітчизняного фондового ринку. Наслідком цього стануть збитки, які можуть негативно вплинути на платіжний баланс, знизити ВВП, а з ним і стійкість національної валюти, прогнозують експерти.

Ситуація із затримками експорту товарів з України в РФ та інші країни транзитом через РФ створює передумови для посилення ризиків у вітчизняній економіці, що негативним чином відбивається на привабливості фондового ринку, – зауважує провідний економіст відділу аналітичної підтримки інвестиційного банкінгу Єврогазбанку Віталій Андрєєнко.

Зі свого боку, керівник аналітичного департаменту інвестгрупи «ТАСК» В’ячеслав Іванишин припускає, що гравці українського ринку акцій очікують прояснення ситуації щодо експорту до Росії, а фахівці тим часом підраховують можливі збитки, які можуть негативно вплинути на платіжний баланс, призвести до зниження ВВП та стійкості національної валюти.

У четвер фондовий ринок України завершив торги зниженням біржових індексів, при цьому «ведмедів» активізували чинники, здатні підштовхнути ФРС США до швидкого згортання програми QE3. Індекс «Української біржі» (УБ) впав на 1,46% – до 876,37 пункту, індекс ПФТС – на 0,07%, до 309,73 пункту.

Обсяг торгів на фондовому ринку УБ склав 17,1 млн грн.

Всі індексні акції біржі завершили сесію в «червоній зоні». Найбільші втрати при цьому зафіксовані по цінних паперах «Мотор Січі» (-2,35%), «Донбасенерго» (-2,19%) і Райффайзен Банку Аваль (-1,76%).

Торговий оборот на фондовому ринку ПФТС склав 335,6 млн грн.

Найбільше в індексі подешевшали акції «Укртелекому» (-3,01%), Харцизького трубного заводу (-2,08%) і «ДТЕК Дніпроенерго» (-1,98%).

Зі зростанням вартості вдалося завершити день паперам концерну «Стирол» (+0,52%), Полтавського ГЗК (+0,18%), «Азовсталі» (+0,16%) і Крюковського вагонобудівного заводу (+0,06%).

Індекс Варшавської фондової біржі WIG-Ukrain у четвер виріс на 0,34% – до 591,54 пункту при обсязі торгів 8260000 злотих (20,8 млн грн).

Серед індексних паперів лідерами зростання були акції «Овостар» (+6,25%), «Садова Груп» (+2,91%) і «Вести» (+1,61%).

Гірша динаміка зафіксована по паперах «Агротону» (-7,04%), «Кернела» (-1,67%) і KDM Shipping (-1,18%).

Джерело: maanimo.com






Друкувати
Найбільш популярні матеріали