Економіст розповів до якого часу буде стабільною ситуація на валютному ринкуЗміцнення гривні в останні тижні зумовлено не проривними позитивними змінами в національній економіці, а знову ж таки сприятливою кон’юнктурою на світових ринках сільськогосподарської сировини та чорних металів. Стабільність гривні є хиткою, що формує стан турбулентності в національній економіці і не створює сприятливих передумов для припливу іноземних інвестицій.

Відомий український економіст Віктор Скаршевський до основних причин зміцнення гривні відносить сезонність, високі світові ціни на метал, руду і зерно, а також приплив спекулятивного капіталу на ринок ОВДП. На його думку, «більш-менш стабільна ситуація на валютному ринку триватиме до серпня-вересня.

Починаючи з вересня, підготовка до опалювального сезону, збір врожаю, тенденція до збільшення світових цін на нафту і природний газ, можливе зниження цін на метал і руду (прогноз Світового банку) призведе до того, що попит на валюту почне перевищувати її пропозицію.

Додамо до цього додатковий фактор – вихід спекулянтів-нерезидентів з ОВДП для фіксації прибутку, що ще більше збільшить попит на валюту. Так що з серпня-вересня девальваційні процеси в Україні не просто відновляться, як в 2016 та 2017 роках, а глибина девальвації гривні може бути набагато більшою».

Нагадаємо, що девальвація гривні знецінює номінальні доходи українських громадян і знижує їх платоспроможний попит. Дешева гривня вигідна, в першу чергу, для українських експортерів, які обґрунтовуючи зростання ціни власної продукції на внутрішньому ринку, приводять рівень світових цін.

Очікувана чергова фаза знецінення гривні восени призведе до поглиблення кризових явищ в українській економіці, що буде супроводжуватися подальшим згортанням ділової активності і відповідно збільшенням рівня безробіття.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали