Тарифи на газ для населення можна суттєво знизити: є резервиФакт того, що пересічний українець переплачує за спожитий природний газ, не потребує доведення. Влада створила всі можливості для того, щоб газові олігархи зберегли, а можливо й збільшили величину надприбутків, яку вони отримували в часи правління Ющенка та Януковича. На жаль, так звані реформи урядів Яценюка та Гройсмана не зорієнтовані на те, щоб природний газ як складова надр продавався українському народу як власнику природного багатства за мінімальною ціною.

Значне зростання тарифів на газ призвело до згортання можливостей пересічних громадян забезпечувати традиційний до 2014 року платоспроможний попит на товари широкого вжитку, що негативним чином відобразилося на ефективності діяльності суб’єктів малого та середнього бізнесу.

Правляча коаліція та сформовані нею Уряди у 2014-2017 роках не застосували необхідних превентивних заходів, щоб не допустити значного зростання тарифів на газ і тим самим зменшити масштаби зубожіння пересічних українців.

7 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, провела публічне обговорення на тему: «Газ. Тарифи. Українські реалії». Захід відбувся за участі представників Світового Банку, громадських об’єднань, суб’єктів ринку природного газу.

Під час зустрічі розглядалися актуальні питання у сферах транспортування та розподілу природного газу, зокрема: методологія формування діючих тарифів та її відповідність кращим світовим принципам тарифоутворення; проблемні питання у сфері розподілу природного газу, пов’язані з недосконалістю діючої системи тарифоутворення; порівняння тарифів на послуги розподілу природного газу в Україні та в Європі.

Під час дискусії особливу увагу викликало питання рівня втрат газу у складі тарифу, адже вони складають 46%, 38% – фонд оплати праці, 5% – облік, інше – 7%.

Зазначимо, що НАК «Нафтогаз України» включає повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Тобто, в 38% тарифу на газ включено також і захмарні оклади вищої ланки менеджменту самої НАК, а також державних підприємств, які входять до її складу.

Зростання окладів вищої ланки менеджменту НАК і його підрозділів однозначно є вагомим чинником підвищення тарифів за спожитий газ, що надзвичайно негативно відображається на платоспроможності українських громадян. Тобто значним резервом зниження тарифів за спожитий природний газ є встановлення граничних розмірів окладів для керівників державних підприємств, які входять в НАК «Нафтогаз України».

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали