Експерт пояснив, чому підвищення процентних ставок починає знищувати позичальників
Світову економіку лихоманить. Навіть подолання наслідків кризи 2008-2009 років не повернуло її у докризові стабільні умови. Окремі експерти відстоюють думку про те, що світова економіка на порозі чергової циклічної кризи, яка може прискоритися у зв’язку з розбалансованою політикою центральних банків.


На своїй сторінці у Facebook відомий аналітик Ерік Найман зазначає, що «підвищення процентних ставок починає знищувати позичальників, що згодом призведе до падіння платоспроможного попиту і роздрібних продажів, основи сучасної ринкової економіки.

До цього потрібно додати гігантський держборг США, величезні борги корпорацій і позичальників. У світі ніколи ще не було боргової піраміди таких масштабів. І ніколи ще нормалізація центральними банками монетарної політики не проводилась в таких умовах.

Вихід з кризи 2008-09 років був пом'якшений обвальним падінням процентних ставок, що призвело до недофінансування пенсійних фондів в частині операційних доходів. Однак завдяки тим же низьким процентним ставкам значно зросла вартість акцій і облігацій. І в сумі пенсійні фонди непогано заробили.

Поточне зростання процентних ставок начебто повинно допомогти власникам заощаджень заробляти більше на процентних активах. Але якщо центральні банки надто швидко і завзято почнуть посилювати монетарну політику, то падіння цін облігацій і акцій призведе до нової хвилі проблем в пенсійних фондах.

Поточна ситуація в світовій економіці наближається до крайньої точки напруги. Світу доведеться піти між Сциллою і Харибдою – як підвищити процентні ставки і не обрушити споживчий попит і пенсійні активи.

Зазначимо, що в разі настання фази кризи у світовій економіці найбільш вразливими стануть економіки, які є надзвичайно залежними від кон’юнктури сировинних ринків. В першу чергу це стосується української економіки, яка все далі втягується в глобальну сировинну спіраль і віддаляється від глобальних ланцюгів доданої вартості.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали