Українців очікує посилення податкового тиску у 2019 роціВ уряді вирішили погасити зовнішні борги та поповнити бюджет за рахунок простих українців. Відповідні рішення Кабмін прийняв в режимі суворої секретності, затвердивши для винесення на розгляд депутатів ряд законопроектів.

Підвищення податків на споживання

Уряд пропонує знизити безподатковий ліміт на приватні відправлення до € 100. Якщо депутати підтримають ініціативи Кабміну, з липня 2019 року посилки вартістю понад цієї суми обійдуться дорожче - за «перевищення» доведеться сплатити 20% ПДВ і 10% ввізного мита. Причому зробити це прямо на пошті: чиновники хочуть покласти функції податкового агента на поштових операторів.

«Якщо брати до уваги недавно опублікований на сайті Міністерства інфраструктури проект закону про фактичну «монополію» на відправку посилок національним оператором поштового зв'язку, то можна зробити висновок про прагнення держави взяти під контроль сферу поштових пересилань і тим самим збільшити бюджетні надходження. Однак для звичайного споживача, швидше за все, подібні нововведення обернуться збільшенням вартості товарів і подорожчанням послуг поштового зв'язку», - вважає партнер юридичної компанії« ВОЛХВ »Віктор Дубовик.

Посилки, втім, далеко не єдиний напрямок «роботи» уряду. Тим же законопроектом чиновники пропонують депутатам подумати над підвищенням серйозного переліку акцизів. Згадали вони і про ренту за використання лісових ресурсів, і про екологічний податок. І, звичайно, про тютюновий акциз.

Його підвищення в майбутньому році на 20% - справа вирішена. Такими темпами фінансове навантаження на курців буде рости найближчі кілька років, поки не досягне мінімальних європейських показників: ці зобов'язання Україна взяла на себе в рамках угоди про асоціацію з ЄС.

А ось навколо 9% індексації не так давно розгорівся серйозний спір. Уряд упевнений, що акциз слід підвищити ще й на рівень інфляції. Депутати з такою думкою не згодні. Вони впевнені, що зайва поспішність не принесе ніякого позитивного ефекту, а лише зажене ринок у тінь.

Нові податки для середнього бізнесу

Мінфін вважає реальним впровадження податку на виведений капітал (НнВК) без загрози фіскальної стійкості тільки для малого і середнього бізнесу (МСБ) з річним обсягом доходу до 200 млн грн з використанням компенсатора у вигляді умовної сплати авансом НнВК в розмірі 50% від суми податкових зобов'язань по податку на прибуток за 2023 рік.

"Така модель оподаткування обговорювалася з МВФ і після важких переговорів була узгоджена як можлива", - йдеться в повідомленні відомства у вівторок.

За його розрахунками, в цьому випадку 98% від усієї кількості юридичних осіб перейдуть на сплату НнВК і отримають переваги від цього податку, тоді як платниками податку на прибуток залишаться близько 4500 компаній з річним обсягом доходу понад 200 млн грн, які задекларували 85% загальної суми податку на прибуток (за даними річного декларування 2017 року).

Мінфін вказав, що поділяє думку про те, що чинне законодавство дозволяє великим компаніям застосовувати певну податкову оптимізацію через низькоподаткові юрисдикції. Однак для мінімізації таких ризиків була підписана конвенція MLI, розроблений законопроект BEPS, переглядаються ставки двосторонніх податкових угод, відзначає фінансове відомство.

За його оцінкою, прямі втрати бюджету в разі введення НнВК для всіх діючих платників податку на прибуток підприємств з 1 січня 2019 складуть 46,7 млрд грн під час відсутності можливості скоротити видаткову частину держбюджету. Відомство додало, що і в 2020 році бюджетні втрати будуть значними, а фіскальні ризики залишаться високими.

Додаткові податки на доступні авто

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна запропонувала затвердити пропозицію про встановлення термінів для пільгового розмитнення автомобілів, які були ввезені в Україну.

Про це повідомляє Auto24.

6 листопада на Комітеті з питань податкової та митної політики Верховної Ради Южаніна озвучила ряд ідей, які профільний комітет підтримав після внесення народними депутатами.

Зокрема, нардеп запропонувала затвердити пропозиції щодо встановлення строків за пільговою розмитненні автомобілів, які були ввезені в Україну (так званих "евроблях").

Тобто крім ставок акцизу, затверджених в першому читанні, пропонується надати пільговий коефіцієнт 0,5 для автомобілів, які будуть розмитнені протягом 30 днів після вступу Закону в силу.

Ті ж авто, які будуть розмитнені протягом 60 днів після прийняття Закону, будуть розмитнені з коефіцієнтом 0,65. Крім того, всі сплачені податки за цей період повинні надійти до Пенсійного фонду.

Таким чином, влада буде посилювати податковий тиск на українців у 2019 році.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали