Українські компанії розширюються і масово переїжджають в нові офісиАктивний розвиток українських компаній змушує їх переїжджати в нові офіси. Новим співробітникам просто не вистачає місця, розповів UBR.ua засновник компанії Investment Development Property (IDP) Ігор Черненко.

«Компанії розширюють штати їм потрібні більш просторі площі. Тіснота в старих офісах - один з мотивів переїздів. Але тут же виникає інша проблема: переїжджати особливо нікуди. Пропозиції офісних площ класу А в Києві недостатньо », - зазначив він.

За три останні роки, за підрахунками експерта, наповнюваність київських бізнес-центрів зросла втричі. Що підтверджується дослідженнями: вакантність офісних площ класу А за підсумками вересня 2023 року зросла на 0,3%, і закріпилася на рівні 9,6%, повідомили в компанії JLL.

«Ставки оренди стабілізувалися на рівні $ 29 за квадратний метр (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат). Зростання ставок оренди протягом третього кварталу практично не фіксувалося», - підкреслила в розмові з UBR.ua керівник відділу офісних площ компанії JLL Олександра Глобина.

Невелике подорожчання експерти допускають в четвертому кварталі і пояснюють підвищенням комунальних тарифів, і обмежують на 10-15%.

Взагалі ж влітку бізнес не сидів на місці, постійно переїжджав, підшукуючи кращу локацію. Так що керуючим компаніям нудьгувати не доводилося: за даними компанії JLL, сукупний обсяг угод з оренди офісів за липень-вересень 2023 р виріс на 7% (в порівнянні з другим кварталом), і вийшов на 44,8 тис. кв. м.

Зима - не найкращий час для переміщень. У грудні-лютому зовсім небагато великих компаній виявляться «на валізах». Так що керуючим залишиться лише мріяти про нових клієнтів. До речі, з літніх угод експерти виділили тільки одну угоду - зміну локації компанією lifecell: її центральний офіс перемістився з бізнес-центру Horizon Park в БЦ Eleven. В прес-службі мобільного оператора UBR.ua пояснили, очікуваним збільшенням штату і більш зручною транспортною інфраструктурою.

Помітне зростання попиту на офісні приміщення і суттєве збільшення ставок в JLL прогнозують не раніше першого півріччя 2019 року. Активізації чекають з боку звичних орендарів.

Як і раніше, найбільший попит на якісну нерухомість формують фінансові та IT-компанії, які продовжують розширювати бізнес і набирати нових співробітників. У третьому кварталі 2023 року на ці дві категорії довелося 38% офісного попиту в Києві.

Вибирати їм буде з чого, хоча нових бізнес-центрів відкриють зовсім небагато: за прогнозом JLL, в 2023-му річний обсяг введення офісних площ в Києві скоротиться на 12% (в порівнянні з 2017 роком), і складе лише 38,6 тис. кв. м. У третьому кварталі в столиці відкрили лише один купний офісний об'єкт - БЦ «Лагода», фаза 3 (клас B, площа 2,1 тис. кв. м).

«Інвестиції в будівництво нових бізнес центрів в нинішньому стані ринку - ризик. Поки ситуація на цьому ринку сприятлива, орендні ставки зростають, але що буде через два-три роки - ніхто не знає», - прокоментував UBR.ua ситуацію експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Про безризиковому будівництві офісів можна буде говорити при більш істотному збільшенні попиту на комерційну нерухомість, вважає експерт. Поки ж, за словами Костецького, в багатьох бізнес-офісах пустують цілі поверхи. Керуючі компанії платять «за повітря» комунальні послуги і собі в збиток обслуговують приміщення.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали