Підприємці очікують поліпшення фінансово-економічного стануУкраїнський бізнес покращив свої очікування щодо темпів економічного зростання і створення нових робочих місць протягом наступних 12 місяців, свідчать підсумки опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України (НБУ) в січні-березні 2019 року.

38% компаній очікують, що обсяги виробництва зростуть, а 12,7% прогнозують, що знизяться. Баланс відповідей щодо зростання виробництва становить 25,3% (у попередньому опитуванні - 18,2%). При цьому позитивні очікування спостерігаються серед підприємств усіх видів економічної діяльності.

Індекс ділових очікувань на наступні 12 місяців становить 119,7% (у попередньому кварталі - 117,3%).

"Підприємці очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств, в тому числі за рахунок зростання виробництва і реалізації продукції, зокрема, на експорт. У зв'язку з цим компанії планують збільшити інвестиції в основні засоби, активніше залучати кредитні ресурси і нових працівників", - відзначено в повідомленні.

За даними НБУ, більше 40% компаній прогнозують зростання обсягів продажів протягом наступних 12 місяців і тільки 8,7% очікують скорочення обсягів реалізації продукції. Найбільші очікування щодо зростання продажів - у підприємств будівництва, переробної промисловості, сільського господарства, торгівлі, транспорту і зв'язку. Більше третини компаній очікують зростання експорту.

Майже третина компаній очікує поліпшення свого фінансового стану, тільки 8% - погіршення. Найбільш оптимістично налаштовані компанії в сфері будівництва, сільського господарства і переробної промисловості.

Більше третини компаній прогнозує, що обсяг інвестиційних витрат на обладнання зросте і тільки 9% підприємств очікують скорочення таких інвестицій.

П'ята частина компаній прогнозує, що кількість працівників на їх підприємствах зросте. Найбільш оптимістично налаштовані підприємства в будівництві і переробній промисловості.

Бізнес готується піднімати зарплати - більшість компаній (74,1%) вважають, що їхні витрати на оплату праці працівників протягом наступних 12 місяців зростуть.

Згідно з даними опитування більше третини компаній планують залучати кредити протягом наступних 12 місяців. При цьому підприємства продовжують віддавати перевагу позиками в національній валюті.

Основні фактори, які, за оцінками бізнесу, обмежують здатність нарощувати виробництво, - це високі ціни на енергоносії, а також на сировину і матеріали.

Як свідчать результати опитування, покращилися очікування бізнесу щодо інфляції. Підприємці очікують, що протягом наступних 12 місяців інфляція складе 9%, тоді як в попередньому кварталі показник був 9,5%. Також істотно виросла частка компаній, які очікують інфляцію, близьку до мети НБУ - 5% в першому кварталі 2020 року.

Український журнал Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали