Україна встановила новий антирекорд, який ще більш відлякує інвесторівНизький рівень інвестиційної привабливості національної економіки є основним дестимулятором соціально-економічного піднесення та розширеного відтворення ресурсно-виробничого потенціалу господарського комплексу. Чи не головним бар’єром до нарощення притоку іноземних інвестицій є надмірна кількість податкових регуляторів, що ускладнює ведення бізнесу та давить підприємницьку ініціативу.

За інформацією ТСН світовий банк визнав Україну державою з найбільшою кількістю податків для бізнесу. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. «Всесвітній банк підрахував, що український бізнес у тій чи іншій формі сплачує 135 різноманітних податків. Це абсолютний світовий рекорд», – твердить експерт.

За його словами, другу позицію цього рейтингу посіла Румунія з 113 податками. А на третьому опинилася Ямайка – там бізнес сплачує 72 різновиди податків. У європейських країнах відповідний показник не перевищує 10. А «задніх пасе» Гонконг, у якому для підприємців передбачено лише 3 податки.

Україна мала шанс спростити податкову систему у 2010 році, коли велася робота над формуванням Податкового кодексу, але законодавці та урядовці цим не скористалися і у найближчій перспективі навряд чи скористаються. Ймовірність підвищення інвестиційної привабливості національної економіки мінімальна, фаза рецесії у найближчий час подолана не буде.

Економіст






Друкувати
Найбільш популярні матеріали