Мінфін: держбюджет 2016 буде легше виконати
Чиновники вважають, що цей рік буде легшим з точки зору наповнення державної скарбниці.

Держбюджет 2015 р був зведений з дефіцитом 2,5%, повідомила заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

"Нам вдалося знизити дефіцит з 5% до 2,5%", - зазначила вона.

І уточнила, що держбюджет не був виконаний за двома категоріями доходів - з податку на прибуток підприємств і з рентної плати за використання надр.

"Зрозуміло, що в існуючих економічних умовах очікувати великих надходжень по ПДВ не можна, крім того були великі переплати в попередні періоди", - при цьому сказала Маркарова.

Хоча і зазначила, що вперше за 4 роки державний бюджет був перевиконаний за доходами. "Це говорить про реалістичне планування, незважаючи на те що приймали з перешкодами в грудні 2014 р. Нам вдалося завершити перший етап фіскальної консолідації. І при цьому ми профінансували всі основні вимоги бюджету. У 2015 р довелося збільшити виплати на оборону (була профінансована на 96 млрд грн - 5% ВВП), не було затримок із соцвиплат", - запевнила заступник міністра.

За словами чиновника, 10 млрд. грн. пішли в минулому році на капітальні виплати і 36,5 млрд грн витрачено на обслуговування нашого держборгу. Вона також повідомила, що в минулому році був завершений етап фінансової децентралізації.

"Влітку можна було вже помітити тренд накопичення місцевими бюджетами додаткових коштів, були розширені права органів місцевого самоврядування. Збільшилися джерела формування доходів місцевих бюджетів в тому числі за рахунок впровадження акцизного податку з кінцевих продажів. У 2015 р додатково 45 млрд грн отримали місцеві громади завдяки децентралізації. Трансферти від держбюджету до місцевих бюджетів збільшилися на 43 млрд грн.", - повідомила Оксана Маркарова.

Кажучи про бюджет 2016 р чиновник зазначила, що уряд розраховує на зниження податкового навантаження і інфляційного тиску.

"Сподіваємося, що в цьому році побачимо збільшення інвестиційних надходжень в країну на тлі певної стабілізації ситуації в 2015 р. Існуючий бюджет дозволить профінансувати всі пріоритетні потреби країни, підвищити ефективність використання державних коштів, якість держпослуг, знизити вартість утримання держави для громадян, проводити подальшу фіскальну децентралізацію і збільшити повноваження на місцях. Перші 2 місяці ми вже йдемо з перевиконанням планів по зборах до бюджету", - підкреслила Маркарова.

Вона вважає, що цей рік не буде легшим з точки зору наповнення держскарбниці, і визнає навність суттєвих викликів, які стоять перед економікою країни. "Світова економіка робить свої виклики. Зниження вартості енергоресурсів - це плюс. Але зниження вартості товарів, які є нашими основними експортними товарами - це безсумнівно ускладнює виконання планів з наповнення бюджету", - зауважила заступник міністра.

За матеріалами: UBR






Друкувати