Олександр Сугоняко: незалежна Україна опинилася без духовно-інтелектуальної еліти
Зміцнення української державності вимагає формування національно орієнтованої еліти. На жаль сформована в Україні компрадорська модель економіки не дозволяє повною мірою використати потенціал українського народу, тому й не дивно, що наша держава займає останні рядки в рейтингах конкурентоспроможності.


На думку Президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, «після проголошення Незалежності українське суспільство не надбало цілей свого суверенного існування. Національна еліта, яка мала їх запропонувати, найжорстокіше викорінювалася в СССР: вбивствами, катуваннями в ГУЛАГах, моральним терором, «філософськими бесідами», підкупом, посадами, статусом… Національна творча меншина ще мала постати.

Тому незалежна Україна опинилося без духовно-інтелектуальної еліти належного рівня, здатної запропонувати новій українській державі і суспільству справжню мету і цілі, їх ієрархію, а також суспільно-державні інституції, які були б інструментами досягнення цих цілей. Країна не вийшла на свою Путь. Опинилася безпутною. Без мети і цілей, що єднають суспільство – немає повноцінного суспільного життя. Такий ослаблений стан українського суспільства:

1) активізував потенційних суспільних паразитів, людей, які не зв’язували себе моральними нормами і не ідентифікували себе членами українського суспільного організму. Їхня поведінка в суті своїй була поведінкою ракових клітин в організмі, в якому імунітет не здатний його захищати;
2) посилив зовнішній вплив на Україну країн, які проводять хижацьку політику проти таких ослаблених суспільств, загострив боротьбу глобальних гравців за нашу територію. А як до цього безпутного життя і безпутної політики ставилася українська маса виборців? Це наступне питання.

Відсутність національної еліти не дозволила зробити необхідний економічний прорив у 2004 та 2014 роках, коли населення проявило свою громадянську позицію стосовно протиправних дій компрадорської влади. Сьогодні влада також підтримує кланово-олігархічні угрупування, що призводить до дискримінації малого та середнього бізнесу і погіршення становища найбідніших верств населення.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали