Кабмін розраховує на зниження вартості фінансових ресурсів в УкраїніКабмін розраховує на пом'якшення Нацбанком своєї монетарної політики в 2019 році і на зниження вартості ресурсів в Україні. До такого висновку прийшли аналітики оцінюючи вартість ресурсів, закладену в опублікований проект держбюджету на 2019 рік: чиновники сподіваються займати гривню під 15,7% річних, а валюту - під 9%.

«Очікування ставки 15,7% виглядають оптимістичними. Це можливо при пом'якшення монетарної політики і зниження облікової ставки до 13-14% до середини наступного року, і в разі значного зростання попиту на гривневі інструменти Мінфіну серед нерезидентів. Не можна сказати, що все це нереально, але в базовому сценарії таку ставку я б не закладав», - зазначив директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Його колеги також визнали, що без зниження облікової ставки Нацбанку з нинішніх 18% річних, уряд не зможе провернути фокус із здешевленням гривневих кредитів для влади.

«Прогнозована середньозважена ставка за внутрішніми борговими інструментами становить 15,7%, що трохи нижче встановленої прибутковості по ОВДП, дорозміщення на аукціоні 11 вересня, яка склала 18,5%. Ймовірно, Мінфін очікує поступового пом'якшення монетарної політики (зниження облікової ставки НБУ, яка поки росте), що має знизити вартість гривневих запозичень», - сказав директор корпоративного департаменту рейтингового агентства IBI-Rating Ігор Дикий.

А ось у випадку з залученням валютних позик чиновники вирішили підстрахуватися і заклали підвищену ставку: в минулому році Мінфін розмістив 15-річні єврооблігації України під 7,375% річних з 15-річним терміном погашення на $ 3 млрд

«Середньозважена ставка за зовнішніми борговими інструментами (9%) наближена до вартості проведеного в серпні приватного валютної позики (близько 9,2%). Більш висока прибутковість останнього запозичення, в порівнянні з раніше здійсненими випусками, відображає підвищені ризики, пов'язані з напруженим графіком виплат за зовнішнім боргом в умовах невизначеності щодо подальшої співпраці з МВФ», - вважає Дикий.

Він нагадав, що ще дешевше - під 5,95% річних - Мінфіну вдавалося залучати валютні позики на внутрішньому ринку (розміщувати валютні ОВДП), хоча визнав, що в Україні чиновникам не вдасться махом отримати пару трійку мільярдів доларів при зовнішніх розміщених бондів.

«За валютними боргами, можна розраховувати на кредити від ЄС та інших міжнародних партнерів, на єврооблігації і валютні ОВДП. Ставка 9% в середньому виглядає занадто високою. Цілком ймовірно, буде нижче», - спрогнозував Олександр Паращій.

Згідно з проектом держбюджету, Україна повинна в 2019 році наростити обсяг державних запозичень на 109,8 млн. грн. - до 324,8 млн. грн. При цьому на частку внутрішніх залучень доведеться 62,2% залучень, на частку зовнішніх - 37,8%.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали