Як уникнути краху української економіки у 2019 році
Підйом національної економіки залежить від ряду чинників. Передова іноземна практика засвідчує, що необхідною передумовою активізації ділової активності є нарощення інвестиційних вливань. А це у свою чергу потребує створення належного інвестиційного клімату, який стимулюватиме зовнішніх і внутрішніх інвесторів фінансувати проекти модернізації основного капіталу виробничих підприємств та інфраструктурних об’єктів.

На своїй сторінці у Facebook відомий український економіст Олександр Гончаров стверджує, що у 2019 році від політики зниження інвестицій треба перейти до політики форсування інвестицій. Інакше – крах економіки. Вже точно скотимся на дно.

Але щоб перейти до політики форсованих інвестицій, необхідно знизити високий рівень інфляції, потужний податковий тиск на український бізнес і 18 відсоткову облікову ставку НБУ. І це не можна доручати В.Гройсману, А.Парубію та Я.Смолію, вони просто не здатні це зробити за визначенням. Це ми вже добре знаємо.

Нарешті, від 7 до 10 млрд. дол. США у вигляді інвестицій ми можемо разово отримати тільки від КНР. Однак до сих пір ми не створили з Китаєм зону вільної торгівлі, а значить, абсолютно не інвестуємо, як, наприклад, Білорусь та Казахстан в інфраструктуру.

Нагадаємо, що падіння реальних обсягів залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій в економіку України значною мірою пов’язане з відсутністю системної економічної політики, спрямованої на стимулювання інвестиційного процесу. Гальмівним чинником також виступає нерозвиненість національного фінансового ринку.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали