Що відбувається з банківськими кредитами фізособамУ 2013 році обсяги кредитування фізосіб виросли вперше з 2008 року – головним чином за рахунок беззаставних споживчих кредитів. При цьому обсяги кредитування на купівлю житла скоротилися – йому не допомогли навіть пільгові програми, – а позики на авто залежали від короткострокових ринкових віянь.

Про це свідчать результати аналізу ринку кредитування фізосіб, здійсненого Prostobank.ua.

В цілому динаміку ринку кредитування фізосіб за минулий рік банкіри оцінюють позитивно. «Ринок кредитування розвивався і показав, що він залишається актуальним і йому є куди рости», – коментує начальник управління середніх і малих кредитів Імексбанку Дмитро Кліменков.

За даними НБУ, за 11 місяців 2013 загальний обсяг кредитів, виданих банками українським позичальникам, виріс на 4,5 мільярда гривень, або на 2,4% – до 192,7 мільярда гривень. Для порівняння: за 2012 рік обсяг кредитів українців зменшився на 11 мільярдів, або 5,5%. Більше того – досі з 2008 року обсяг кредитування фізосіб щорічно скорочувався.

При цьому різні напрямки кредитування фізосіб – споживче, житлове і позики на авто – демонстрували різну, а іноді й зовсім протилежну динаміку. Наприклад, обсяг споживчого кредитування за січень-листопад-2013 виріс на 7,4% – до 135,65 мільярда гривень. А обсяг іпотеки за той же період скоротився на 9,5% – до 52,36 мільярда гривень.

Споживчі кредити: все більше і більше

За даними НБУ, за 12 місяців ( листопад-2012 – листопад-2013 ) споживчі кредити становили 83% всіх нових позик: на них припало 110 млрд зі 132,3 млрд грн кредитів, виданих фізособам. Не дивно, що пропозицію саме цих кредитів банки в минулому році збільшували. «Найбільш інтенсивно в 2013 році розвивався сегмент споживчого беззаставного кредитування. За минулий рік значно збільшилась як кількість учасників цього ринку, так і кількість кредитних програм всередині кожного з них», – говорить начальник відділу альтернативних каналів продажів Банку Кіпру Володимир Радько.

За даними компанії «Простобанк Консалтинг», за 2013 кількість банків, що пропонують позики готівкою з числа 50-ти лідерів за активами, зросла з 25-ти до 32-х. При цьому кількість кредитних програм майже подвоїлася: зі 122-х пропозицій на початку року до кінця грудня-2013 воно виросло до 222-х.

Ставки за споживчими кредитами змінювалися таким чином. Середня реальна вартість беззаставних кредитів росла до кінця липня-2013, після чого впала і в кінці листопада-2013 знову пішла в ріст. У підсумку, за даними компанії «Простобанк Консалтинг», кредити готівкою строком на рік вийшли приблизно на ту ж реальну ставку, що й на початку року. А трирічні позики подорожчали в середньому на півтора процентних пункти.

Кредити готівкою під заставу нерухомості або авто в середньому по ринку подешевшали на 2,2-3,1 процентного пункту залежно від терміну. Але найбільше подешевшали позики на товари: середні реальні ставки по них впали за рік на 5-9 процентних пунктів, залежно від терміну кредиту.

Тож якщо на початку 2013 року середні реальні ставки по трирічних кредитах готівкою і позиками на товари стартували з однієї позначки близько 60% річних, то закінчили рік вони з різницею в 6 процентних пунктів: 55,3% проти 61,3% реальних річних за позиками на товари та готівкою відповідно.

Іпотека: обсяги підвели

Незмінним лідером у номінації «невдача року» вже третій рік поспіль залишається ринок житлового кредитування. І хоча середні реальні ставки по всіх термінах іпотечного кредитування за минулий рік зменшилися, доступними кредити не стали.

По кредитах на вторинне житло середні реальні ставки опустилися з 22-23% річних до 20-21% річних. За позиками на нове житло зниження склало 2,5-4,5 процентних пункту, так що середні ставки спустилися з 22-23,5% реальних річних до 19-19,5% річних. І якщо по кредиту на рік таку вартість ще можна вважати прийнятною, то при кредитуванні на 20 років переплата складе 200-400% ціни житла.

Не дивно, що в 2013 році небагато позичальників наважувалися на іпотечний кредит. «За підсумками минулого року «відстаючим» я б назвав сегмент іпотечного кредитування. Недорогий довгий ресурс на ринку не з’явився, а під середньоринкові 19-21% річних іпотека популярною навряд чи коли-небудь стане», – коментує Володимир Радько. Як результат, обсяги кредитування іпотеки знижувалися протягом усього року.

Не сприяли зростанню кредитування й пільгові програми. Після того, як ще в кінці 2012 року Державна іпотечна установа підвищила ставку рефінансування з 11% до 18% річних, кредити з рефінансуванням ДІУ зрівнялися за реальною вартістю зі звичайними позиками на житло. І навіть після пониження в березні-2013 ставки рефінансування на 2,7 процентного пункту, до 15,3% річних, реальна вартість кредитів на житло знизилася менше – до 17-19% річних. У підсумку, за звітами ДІУ, за 11 місяців установа рефінансувала кредитів на суму понад 141 мільйона гривень, тоді як за підсумками 2012 року ця сума була вдвічі більшою і становила 293,4 мільйона гривень.

Ще менш ефективною виявилася програма пільгового 3%-го кредитування від уряду. З виділених на її реалізацію 300 мільйонів гривень за минулий рік використовували тільки 65 мільйонів.

Автокредити: лідери здешевлення

Ринок автокредитування, як відзначають експерти, весь рік «підганяли» зовнішні чинники, зокрема – регулятивні зміни на автомобільному ринку. «Ринок автокредитування особливо не розвивався. Були сплески через введення утилізаційного збору і мита на імпортні авто: перед введенням мит всі різко кинулись оформляти кредити, але це відбувалося лише впродовж одного-двох місяців», – пояснює Дмитро Кліменков.

При цьому середня реальна вартість позик на авто весь рік знижувалася. За даними компанії «Простобанк Консалтинг», середня реальна ставка по кредитах на нові іномарки зменшилася на 3-4,5 відсоткового пункту – з 17,6-20,7% реальних річних до 13,7-16,3% реальних річних залежно від терміну.

Зросла й кількість кредитних програм: якщо на початок року банки з числа 50-ти лідерів за активами пропонували 227-245 різних автокредитів, залежно від терміну, то на кінець року їх пропозиція по різних термінах становить уже 370-390 програм.

Що стосується авансів, то розподіл банків за розміром мінімального авансу змістився в бік зменшення. Якщо на початок 2013 року найбільш популярні у банків мінімальні аванси потрапляли в діапазон 15-30% вартості авто (їх пропонували 19 банків з 32-х), то в кінці 2013 року найбільше банків потрапляють в діапазон 9-20% ціни автомобіля (25 банків з 38-ми).






Друкувати