Німецький досвід профтехосвіти реалізують на Волині та Львівщині
Водночас у Львові та Луцьку відбулось підписання Угоди про співпрацю між Bildungswerk der Bayerischen Wirtschaft e. V. - Освітнім центром баварської економіки (BBW e. V. ) та професійно-технічними навчальними закладами. Відтак підписаний документ дав старт трирічному німецько-українському проекту на території Волинської та Львівської областей, метою якого є налагодження дієвих контактів між профтехосвітою та місцевими підприємствами.


Зазначимо, що німецько-український проект "Партнерство у сфері професійної освіти в Україні" надасть змогу учням середньо-спеціальних навчальних закладів пройти виробничу практику з подальшим можливим працевлаштуванням. Отож випускники професійної освіти матимуть вищу кваліфікацію та гідну оплату праці, а місцеві підприємства матимуть кваліфікованих працівників. Ще одним плюсом такої ініціативи є обмін досвідом: майстри виробничого навчання отримають інтенсивну підготовку і консультації на актуальні теми профтехнавчання, які зможуть використати у своїй повсякденній роботі. Впровадження ж інноваційних методик освіти також підвищить професійний рівень українських фахівців в обраних ними спеціальностях. На думку організаторів, ця ініціатива, завдяки кращій кооперації підприємств та професійно-навчальних закладів, а також впровадженню нових змістових наповнень навчання, сприятиме й вирішенню проблеми міграційних процесів, яка має місце у Волинській і Львівській областях.

"Нам під силу успішно реалізувати цей проект. Адже неозброєним оком видно, що в Україні він є дуже актуальним та потрібним. Ми прийшли сюди з власним досвідом, - наголошує керівник міжнародного департаменту групи BBW e. V. Фолькер Фальх. - Аналіз економіки Німеччини показав, що ту кризу, яка виникла 8 років тому, країна пройшла досить стабільно й через те, що ми маємо добре навчений професійний персонал. Можливо, у нас немає набагато кращих інженерів, ніж в інших країнах, проте в нас є дуже добра робоча сила. Раніше підприємства шукали дешеву країну для інвестицій, а сьогодні постає питання професійно навчених людей. Це пояснюється тим, що економічні процеси стають більш комплексними, більш складними. Що й підтверджується дуже великим інтересом до проекту зі сторони бізнесу та навчальних закладів".

Додамо, що реалізація проекту розпочалася з підписання угод про співпрацю з першими партнерами. Ними стали Львівське міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та Вище професійне училище № 20 у Львові, а також Луцьке вище професійне училище та Ковельський професійний ліцей на Волині. А серед підприємств Львівщини партнерами проекту стали СП ТОВ "Електротранс" та СП ТОВ "Сферос-Електрон", своєю чергою на Волині – АТ "СКФ Україна" (публічне), СП ТОВ "Модерн-Експо" та ТОВ "Волинь-Кальвіс".

Ігор Галущак
Львів






Друкувати