Хто отримає ПДВ при експорті сільськогосподарської продукції Важливим фактором розвитку АПК України є застосування прямих та непрямих методів державної підтримки сільськогосподарських виробників. Особливою резонансністю в останні роки відзначаються проблеми, пов’язані з відшкодуванням ПДВ для експортерів сільськогосподарської продукції.

Народний депутат України Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook зазначає, що «сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні та в цілому законопроект 7403д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур, закривши дуже гостру проблему для аграріїв. За – 249 народних депутатів».

Кулініч підтримував ту редакцію, яку запропонував Податковий комітет, бо вважає таку позицію компромісним рішенням, яке дає можливість отримати ПДВ при експорті продукції і виробнику, і переробнику.

Оцінюючи законодавчий акт народний депутат наголошує, що «у виробника буде вибір – або він експортує продукцію сам і отримує експортне ПДВ, або він віддає свою продукцію переробнику і знову ж таки отримує податкову накладну. Ми прорахували, що за останні три роки ціна на ту ж сою в порту була навіть нижчою, ніж на внутрішньому ринку. Тому ми вважаємо, що в даному випадку індикатором будуть і переробники, які будуть боротися за сировину і тримати конкурентну ціну, і ті виробники, які самі займатимуться експортом. Знову ж таки, це тестовий режим, який вводиться на три роки, тому ми зможемо побачити динаміку його роботи».

Нагадаємо, що в останні роки саме продаж сільськогосподарської продукції став основною складовою українського експорту. Проте в структурі аграрного експорту домінує продукція з низькою доданою вартістю, що робить Україну сировинним придатком високорозвинених країн. Прийняття названого законодавчого акту буде стимулювати сільськогосподарських товаровиробників виробляти і експортувати продукцію глибокої переробки і послаблювати тим самим сировинну спрямованість вітчизняного аграрного експорту в цілому.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали