Росіяни вкладають гроші в українські стартапи: ТОП-5 інвестиційВійна в Донбасі не тільки не завадила п’ятірці успішних українських стартапів залучити понад $11 млн інвестицій, а й не відлякала російські фонди, які вклали левову частку грошей.

Через кілька днів в Україні пройде одна з найбільших IT-конференцій «IDCEE. Інтернет-технології та інновації». Напередодні цього важливого для стартаперів та венчурних інвесторів заходу керуючий партнер AVentures Capital Євген Сисоєв назвав найбільші інвестиції в IT-стартапи в цьому році, пише ЛІГАБізнесІнформ.

1. Першою за сумою інвестицій можна вважати угоду, в якій брав участь AVentures: інвестиція в компанію Starwind – розробника рішень для віртуалізації сховищ даних. Розмір угоди – $3,25 млн. У ній також брали участь і два російських венчурних фонди – ABRT та Almaz Capital.

2. На другому місці угода з Gillbus – сервісом із продажу квитків на автобуси на ринках СНД, України та Азії. Обсяг інвестиції – $3 млн. Інвесторами виступили російські фонди InVenture Partners, FinSight Ventures, а також глобальний фонд Intel Capital.

3. Третя за величиною угода відбулася буквально кілька днів тому. Це інвестиція $2,5 млн в сервіс доставки продуктів із супермаркетів zakaz.ua. Вся сума була проінвестована фондом Леоніда Черновецького. Показово, що це перша інвестиція фонду, про яку заявлено публічно. До кінця року фонд планує здійснити ще пару угод в українські проекти. До слова, фонд Леоніда Черновецького – один з перших класичних прикладів family office на українському венчурному ринку.

4. Четверта за величиною інвестиція була зроблена в проект Keen Systems, створений Віталієм Голомбом – вихідцем з України, який у дитинстві покинув країну, але зараз активно розвиває стартап-екосистеми в Україні. Компанія займається розробкою хмарних рішень для електронної комерції. Сума угоди склала $1,62 млн. Інвесторами виступили венчурний фонд з Азії IDG-Accel і бізнес-ангел з Росії Ігор Рябенький.

5. На п’ятому місці – інвестиція російського фонду Life Sreda в сервіс по оплаті чеків в кафе за допомогою телефону Settle. Розмір угоди склав $1,5 млн.

Як видно зі списку найбільших угод, російські фонди не втратили інтересу до українських проектів і продовжують інвестувати, незважаючи на напружену ситуацію.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали