Чи матиме Україна високі врожаї озиминиВітчизняні аграрії завершили сівбу озимих, про це відзвітували у профільному міністерстві. На жаль, через подорожчання добрив і засобів захисту рослин та зниження обсягів кредитування, а на Донбасі й через бойові дії багато хліборобів вимушено порушили аграрні технології. А це може негативно позначитися на врожаях, особливо якщо ще й зима буде безсніжною.

За даними профільного відомства, зерновими засіяно 7,7 млн гектарів, що на 2% більше, ніж торік. Хоча у вересні глава Мінагропроду Ігор Швайка, навпаки, прогнозував скорочення угідь на 4%, пов’язуючи таку тенденцію зі складною економічною і політичною ситуацією в країні, зазначає BIN.ua.

Як показує галузева статистика, господарства вирішили зробити ставку на пшеницю – її засіяли на 6,5 млн га. І це незважаючи на те, що ціни на зерно в нинішньому сезоні залишають бажати кращого. За прогнозами ФАО, в 2014-2015 рр. обсяг світової торгівлі пшеницею і фуражем буде на 4,7% (17 млн тонн) нижчим, ніж у минулому сезоні. Зокрема, пшениці продадуть 150 млн тонн, а фуражного зерна – 148 млн тонн. Зниження попиту зумовлене зростанням пропозиції рису в країнах Близького Сходу та Західної Африки.

Але, очевидно, наші селяни не бояться зниження попиту на пшеницю. Оптимізм їм вселяє активність експортерів. Україна зуміла утримати позиції на ключових для себе ринках і навіть відкрити нові. Не так давно, зокрема, Швайка підписав дворічний контракт із керівництвом Бангладеш, у рамках якого Україна буде поставляти в цю країну по 250 тис. тонн зерна на рік. А от у конкурентоспроможність жита і ячменю на світовому ринку вітчизняні аграрії вірять менше. Приміром, жита посіяли 151 тис. га, що становить лише 80% від прогнозу, а ячменю – трохи більше 1 млн га (94% від прогнозу).

Варто зауважити, що нинішня осіння посівна далася селянам непросто. Через подорожчання добрив і паливно-мастильних матеріалів кампанія виросла в ціні на 15% – до 56 млрд грн. В умовах вкрай убогого кредитування знайти гроші вдалося далеко не всім господарствам, що змусило їх жорстко економити, в першу чергу, на добривах. В особливо складній ситуації опинилися фермери східних областей країни. Добрива та засоби захисту рослин часто не могли отримати навіть ті, у кого були гроші – поставщики просто відмовлялися доставляти товар в охоплені війною регіони, а якщо і привозили продукцію, то з «військовою» націнкою в, як мінімум, 10% від звичайних цін.

Експерти констатують, що ігнорування аграрних технологій може негативно позначитися на майбутньому врожаї. За результатами обстеження посівів озимих на 21 листопада, сходи отримані на площі 7,1 млн га, з них лише на 5,8 млн га (82%) вони перебувають у доброму та задовільному стані, а на 1,3 млн га (18%) – у слабкому та зрідженому. 11% посівів (857,5 тис. га) взагалі не дали сходів. Найбільше «порожніх» угідь в Одеській, Миколаївській та Кіровоградській областях. Але й ці цифри може відкоригувати у бік зниження погода. Якщо зима видасться безсніжною, не виключене формування на полях «льодових кірок», через які, як показує практика минулих років, може загинути до 20% сходів.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали