В день пікетування уряду залізничникам пообіцяли не скорочувати штати й підвищити зарплатнюБлизько 200 працівників Укрзалізниці, які в середу, 16 січня, пікетували будівлю уряду, передали до Кабінету міністрів свої вимоги і розійшлися. Залізничникам пообіцяли підвищити зарплати (щоправда, не зараз) і не скорочувати штатну чисельність працівників.

Згідно з вимогами, які висунули уряду представники Вільної профспілки залізничників, співробітники залізниці просять підвищити зарплату, запобігти скороченню штатної чисельності працівників, налагодити нормальне фінансування галузі, погасити заборгованість за перевезення пільгових категорій пасажирів.

На думку залізничників, з початку процесу реорганізації «Укрзалізниці» вони стали все частіше стикатися з порушенням їхніх соціальних, трудових та економічних прав. Вони вважають, що чиновники на залізниці не виконують свої обов’язки і не дотримуються домовленостей і норм законодавства.

У разі ігнорування урядом вимог залізничників вони обіцяють більше не проводити ніяких мирних акцій протесту, а звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою притягнути до відповідальності чиновників залізниці, а також провести всеукраїнську акцію протесту. Також, як повідомляв Економіст, вони погрожують перекрити рух по коліях, зупинивши всі поїзди «як Hyundai у зимову ніч».

Слід зазначити, що після мітингу залізничників під час роботи спеціальної комісії з розгляду офіційно висунутих 10 січня вимог до відомства Профспілкою залізничників і транспортних будівельників України стало відомо, що «Укрзалізниця» має намір підвищити заробітну плату залізничників на 15,8% [1].

Крім того, представники Кабміну під час зустрічі із представниками залізничних профспілок пообіцяли виконати один з пунктів вимог, а саме не скорочувати працівників залізниці.

«Нам пояснили, що підвищення зарплати не передбачено в проекті бюджету на 2013 рік … збільшення зарплати можливе лише після першого кварталу, тобто орієнтовно 1 квітня», – розповів Тиждень.ua голова профспілки машиністів України Семен Каріков.

Крім того, купівля нового рухомого складу також не передбачена в бюджеті-2013.

За результатами зустрічі було вирішено створити дві робочі групи. До першої увійдуть представники двох профспілок та Кабміну, до другої – представники профспілок. Ці дві групи займатимуться виконанням інших вимог залізничників. За словами Карікова, працювати вони почнуть на цьому тижні [2].

Підготував Олег ДЕМЧЕНКО,
оглядач Економіста



[1] http://nbnews.com.ua/news/74110/
[2] http://tyzhden.ua/News/69865






Друкувати
Найбільш популярні матеріали