З 1 січня 2019 року українців очікує новий податокЗакон про податок на виведений капітал незабаром може бути проголосований у Верховній Раді. Таку думку 21 вересня висловила один із співавторів законопроекту Тетяна Острикова під час семінару «Трансферне ціноутворення», організованого «Діловим клубом».

За її словами, всі фракції, крім однієї згодні з необхідністю прийняття даного закону. Таким чином, Україна може стати п'ятою країною в світі (після Естонії, Грузії, Латвії та Гонконгу), яка замінить податок на прибуток податком на виведений капітал.

Суть зміни полягає в тому, що базою оподаткування виступає не весь прибуток компаній (зараз ставка податку - 18%), а тільки та її частина, яку власники бізнесу отримують у вигляді дивідендів або інших платежів. Причому за диференційованою ставкою - в залежності від типу платежів від 5% до 20% (базова - 15%).

Прихильники ідеї податку на виведений капітал стверджують, що реформа буде стимулювати виробників не виводити капітал за межі країни, а інвестувати його у виробництво всередині держави.

Противники вказують на той факт, що відразу після запуску реформи бюджет сильно збідніє. За приблизними оцінками в перший рік скарбниця недоотримає до 40 млрд. uрн. Джерел компенсації цих втрат немає, а значить уряду доведеться йти на вкрай непопулярні заходи скорочення держвидатків. Що особливо не до вподоби депутатам напередодні виборів.

Подаючи законопроект в Раду, Петро Порошенко заявляв, що реформа буде запущена тільки після того, як уряд придумає компенсатори бюджетних втрат. Однак текст документа не передбачав жодних умов i встановлював чітку дату запуску нового податку посилання - 1 січня 2019 року.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали