Аграрії та металурги активно продають валютну виручкуНа міжбанк поступає величезний потік долара, який не встигають розкуповувати імпортери.

«Так співпало, що в один день зійшлося відразу кілька великих продавців, іноді таке буває. Конвертували клієнтську виручку, причому обидві системоутворюючі для міжбанку галузі - і металурги, і аграрії», - зазначив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.

Це перша і основна версія, яка пояснює різке скидання валюти. Друга, яку вважають другорядною, зводиться до чисто банківського питання: підвищеного попиту на гривню через необхідність виконувати новий економічний норматив від Нацбанку - LCR. Її підтверджували не всі банки, хоча досить активно обговорювали.

Можливо в будь-який інший день, валютні розпродажі не так би сильно тиснули на курс, але сьогодні вони збіглися ще й з обмеженим попитом. У компаній і банків тотально не вистачало гривні для валютних придбань. Тому головним скупником «американця» став Нацбанк, причому глобальним скупником. Він не просто вийшов на торги в анонімному режимі через Matching, як раніше, але ще і провів відкритий валютний аукціон, чого не робив уже два місяці.

«Факторами впливу на сьогоднішні різноспрямовані курсові тренди стали ранкові очікування ринку щодо подальшого скорочення попиту на тлі зменшення гривневої ліквідності в системі (залишки на коррахунках банків скоротилися на 6,6 млрд. грн), що мотивувало Нацбанк до більш радикальних дій, ніж вже звичний викуп надлишків пропозиції в форматі Matching», - підтвердив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Треба сказати, НБУ грамотно зманіпулював ринком. Спочатку заявив про готовність купити дуже велику суму на відкритому аукціоні - до $ 100 млн. Щоб продавці підбадьорилися, і курс долара не сильно провалювався вниз. А вже в ході проведення аукціону проігнорував 8 заявок на продаж: викупив не весь запропонований долар - лише $ 57,4 млн. З $ 92,7 млн. Хорошу порцію валюти залишив на ринку. Що дозволило опустити курс долара, але не сильно (серйозні курсові провали невигідні регулятору, оскільки розгойдують ринок).

Завдяки відсіканню Нацбанком на аукціоні заявок на 27,9050 грн./$ (середній курс склав 27,9013 грн ./$), котирування міжбанку провалилися лише на 4 копійки. Хоча ще зранку були всі шанси піти до 27,75-27,80 грн./$. Центробанк же зміг солідно збільшити свої валютні резерви: банкіри стверджують, що він брав долар не тільки на аукціоні, але і в Matching, і сукупно міг взяти сьогодні з ринку близько $ 70-75 млн. Звичайно оцінки приблизні, адже в Matching торгують в анонімному режимі, і не можна бути до кінця впевненим у контрагентові.

Завдяки всім цим перипетіям, долар помітно подешевшав і на готівковому ринку. Пішов нижче психологічного рівня в 28,0 грн./$: мінімальний цінник на продажу людям сьогодні опинився на 27,96 грн./$ (Банк інвестицій та заощаджень). При цьому середній ціновий коридор знаходився в рамках 28,0-28,10 грн./$, і в ньому було більш ніж достатньо валютних продавців: ОТП Банк, Банк Південний, Альфа Банк, Креді Агріколь Банк, ПУМБ, Кредобанк, Приватбанк, Ідея Банк, Промінвестбанк, ТАСкомбанк і ін.

Найдорожчий долар банки віддавали по 28,20 грн ./$ (Банк Альянс).

А викуп валюти у населення відбувався 27,15-28,04 грн./$.

При цьому фінансисти відзначали скорочення валютних продажів: люди стали набагато менше здавати здешевілого долара, а в деяких регіонах навіть відчувалося збільшення валютної покупки. Люди користувалися моментом, і намагалися взяти «американця» поки він не подорожчав.

Банкіри вважають, що в такій ситуації будуть скорочуватися валютні продажу, і курс долара почне стабілізуватися.

«Якщо люди будуть все активніше купувати готівковий долар, то це почне тиснути і на безготівковий ринок. Так посилиться попит, і збалансує пропозицію. Вона, думаю, буде стабільною, але навряд чи таким же великою як сьогодні. Швидше за все, завтра міжбанк буде відкриватися в рамках 27,90-27,95 грн./$. І може рухатися біля цих відміток», - зазначив Юрій Гриненко.

А його колеги допускає навіть корекцію вгору. Наприклад, Олег Курінний спрогнозував на 8 листопада торгівлю в рамках 28,0-28,10 грн ./$.

UBR.ua






Друкувати
Найбільш популярні матеріали