Найбільша експортна галузь України зазнала нового ударуБойові дії в Донецькій і Луганській областях, які призвели до різкого скорочення обсягів виробництва в українській металургії, виявились лише першим ударом по найбільшій експортній галузі нашої країни. Новим ударом став обвал світових цін на металопродукцію.

У серпні виплавка чавуну і сталі скоротилася на 37% рік-до-року, виробництво коксу обвалилося більш ніж удвічі. До листопада виробничі показники дещо поліпшились: падіння в річному вираженні склало 28-36% (найгірша динаміка – у виробництві коксу). Але до цього моменту галузь отримала різке скорочення цін на сталевий прокат, пише Артем Ільїн, аналітик Альфа-Банк Україна, на liga.net.

Як зазначає експерт, перші три квартали 2014 ціна металопродукції, що експортується з України, була відносно стабільною. У серпні цей показник навіть перевищував січневі значення на 1,5-2%. Напередодні осені, коли на українських ринках збуту традиційно збільшується попит на сталевий прокат, це здавалося позитивним сигналом. Однак вересень підніс неприємний сюрприз у вигляді різкого обвалу котирувань. З початку осені тонна металопрокату подешевшала на $87-110, або 17-21% залежно від виду продукції. До початку грудня українська квадратна заготовка вже коштувала менше $400 за тонну – деякі виробники визнавали, що це практично рівень собівартості товару. На сьогодні з України щомісяця експортується 1,3 млн тонн сталевого прокату, тобто через недавнє зниження цін країна додатково втрачає понад $100 млн валютної виручки на місяць.

На відміну від ринку зерна, Україна не справляє істотного впливу на глобальний ринок чорних металів обсягами їх поставки, зауважує Ільїн. Тобто зниження експорту не воздалося українським металургам зростанням цін на їхню продукцію. Зниження котирувань на світових ринках було викликано двома сильними факторами. По-перше, це здешевлення залізної руди за рік майже вдвічі (що також негативно позначається на українському експорті). По-друге, китайські виробники стали активно просувати на традиційних для України ринках (Близький Схід і Північна Африка) недорогий металопрокат, який не знайшов у цьому році застосування в економіці Піднебесної.

«Таким чином, частка металургії в економіці продовжує танути. Згідно з нашими розрахунками, за підсумками 2015 частка гірничо-металургійного комплексу (металопродукція залізорудну сировину) в експортній виручці України вперше поступиться пальмою першості агропромисловому комплексу (продукція сільського господарства і харчової промисловості). Український валютний ринок все більше і більше залежить від світових цін на продовольчі товари», – підсумовує Артем Ільїн.

Як передає УНІАН, металургія України за підсумками січня-жовтня наростила збитки (негативний фінансовий результат до оподаткування) порівняно із січнем-жовтнем 2013 на 48%, або на 4,7 млрд грн – до 14,5 млрд грн. Про це повідомили в об’єднанні металургійних підприємств «Металургпром».

«Обсяг реалізації продукції в натуральному вираженні за вказаний період знизився на 15%, а ціни на прокат чорних металів у середньому зросли на 30% (у гривневому еквіваленті), що дозволило отримати прибуток від операційної діяльності на суму 6,9 млрд грн. Водночас через втрати від курсової різниці під час переоцінки валютних позикових коштів і відсотків за ними отримано негативний фінансовий результат», – сказано в повідомленні «Металургпрому».

За його даними, чистий дохід (виручка) метпідприємств від реалізації продукції за 10 місяців зріс на 19% і склав 139 млрд грн.

Рентабельність операційної діяльності за 10 місяців склала 4,91% проти «мінус» 4,95% за 10 місяців 2013 року.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали