Готельний бізнес в Україні занепадаєЛІГАБізнесІнформ з'ясувала головні тренди ринку готельної нерухомості минулого року і чого чекати готельєрам в цьому році.

Основна тенденція минулого року - зниження туристичної та бізнес-активності - негативно позначилася на показниках всіх без винятку операторів ринку. За даними Colliers, в 2014 році заповнюваність готелів в середньому знизилася з 55 до 30% на кінець року. "Внаслідок нестабільної економічної і політичної ситуації в Україні туристи з Росії, що раніше складали значну частину турпотоку, звели кількість ділових і туристичних поїздок в нашу країну до мінімуму. Також істотно скоротилося число відвідувачів готелів з інших країн і регіонів України", - пояснює керуючий директор Colliers International Олександр Носаченко. Намагаючись вижити, готельєри оптимізували операційні витрати, а також об'єднувалися в пошуках виходу з кризи.

За даними Colliers, найбільш фінансово-стійкими виявилися 5- і 4-зіркові готелі. В середньому вартість номера в євро, станом на кінець 2014 року, порівняно з початком року в готелях категорії 5 * практично не змінилася, а в готелях категорії 4 * і 3 * знизилася на 35 і 39% відповідно. Незважаючи на відмінності в ціновій політиці, доходи готелів різного класу знизилися в середньому на 40% в євро.

Тренди 2014

1. Майдан і війна на Сході призвели до скорочення туристичних потоків до Києва і України. За оцінкою MasterCard, у грошовому вираженні ємність ринку туризму Києва за рахунок іноземних туристів в минулому році склала $ 1,78 млрд у порівнянні з $ 2,8 млрд в 2013-му.

2. Але і з тими, хто наважується приїхати в Україну, все не так райдужно: експерти відзначають зниження періоду перебування туристів в країні через нерозвинену туристичну інфраструктуру, що стало ще одним фактором зниження прибутковості готельних операторів.

3. З позитивних тенденцій - зростання конкуренції на українському готельному ринку за рахунок зростаючої забезпеченості Києва готелями (порівнянно з іншими містами Європи). За даними Управління туризму, в Києві доступно 12122 готельних номери, 11,9% з яких становлять номери категорії 5 *, 17,9% - 4 *, 41% 3-зіркових і 29,2% - 1-2 *. У 2014 році відкрився один готель категорії 5 * - Hilton Kiev (262 номери) і один 4 * - готель "Мануфактура".

4. Зміцнення позицій міжнародних операторів із зростанням частки готелів високого сегмента 4 * і 5 * (до 29,8%). Сьогодні на українському ринку готельних послуг працюють міжнародні бренди Hyatt, Radisson Blu, InterContinental, Holiday Inn, Ramada Encore (що вийшов на ринок в середній ціновій категорії в структурі Wyndham Hotel Group), Ibis (проект Accor hotels), Fairmont Grand Hotel (проект Fairmont Raffles Hotels International) і Hilton Kyiv (Hilton Hotels & Resorts).

5. Дисбаланс попиту і пропозиції, що склався через ціноутворення в євровалюті в умовах скорочення платоспроможного попиту і введення більшістю операторів політики щодо скорочення витрат.

6. Корекція вартості проживання як прямими (зниження цін і демпінг), так і непрямими методами (акції та програми лояльності, знижки та додаткові послуги), вимушене повне і часткове тимчасове закриття об'єктів для мінімізації витрат.

Прогнози на 2015 рік - хорошого мало

1. Навіть введення в експлуатацію всіх анонсованих на цей рік готелів готельному ринку не допоможе: велика кількість нових, але порожніх готелів лише посилить показники ринку.

2. Незважаючи на те що, за визнанням експертів, якісних бюджетних готелів на ринку мало, активного розвитку цього сегмента в 2015 році чекати не варто. Більше того - зросте ризик перенесення термінів виходу даних готелів на ринок.

3. Ризик подальшого закриття готелів і заморожування нових об'єктів в цьому році також зросте. "Замороженими виявилися проекти, у девелоперів яких немає доступу до фінансування та прагнення виводити на ринок нові об'єкти в стані занепаду і рецесії", - підтверджує керівник департаменту готельного бізнесу компанії JLL Девід Дженкінс. На думку експерта, в зоні ризику - готелі в безпосередній близькості до зони конфлікту, а також ті, хто має труднощі з погашенням кредитів. "Я знаю принаймні один закрився в минулому році готель - "Рів'єра", є підстави вважати, що за ним можуть піти й інші", - додав Дженкінс.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали