Експерт пояснив за яких умов ціна на газ не буде підніматисяЗавищені тарифи на послуги газопостачання значною мірою зумовлені наявністю непрозорих схем на оптовому ринку газу, а також намаганням газовидобувних підприємств максимізувати свій прибуток. Фактично влада створила тепличні умови для Нафтогазу для безконтрольного підняття цін на газ, що на порядок знизило купівельну спроможність українських громадян на ринку споживчих товарів, оскільки вони значну частину своїх доходів змушені витрачати на оплату блакитного палива.

Основними операторами газового ринку є облгази, які і отримують надприбутки від підвищення ціни на газ як для підприємств, так і для населення. При цьому ці структури роками використовують газорозподільні мережі, які перебувають у державній власності.

Колишній міністр в уряді Юлії Тимошенко, екс-губернатор Запорізької області Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Facebook заявив про те, що «облгазам потрібно платити за оренду газорозподільних мереж їх власнику державі. Більш того – і власникам земель (приватних, муніципальних і державних) потрібно платити за обмеження землекористування.

А як же це зробити, не підвищуючи тарифу. Та дуже просто. Викинути зі схеми посередника – «Нафтогаз». І зменшити апетити «Укргазвидобування» до економічно-обґрунтованої ціни. Тим більше, що вони не готові і не можуть освоїти і половини.

Нагадаємо, що Нафтогаз є найпотужнішою державною корпорацією в Україні і отримую надприбутки через своє монопольне становище на оптовому ринку газу. В умовах масового зубожіння населення дана державна корпорація дозволяє встановлювати вищій ланці управління захмарні оклади. Уряд задекларувавши значну кількість реформ, так і не приступив до реструктуризації Нафтогазу.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали